Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Munskydden hjälper inte – folk håller inte avstånd”

Expressen har pratat med flera svenskar i Palma om beslutet att resa till solen.
Andrea Åhman och döttrarna Louise Åhman, 15, och Rebecka Åhman, 13, reste till Palma från Stockholm för att ”få lite vitaminer inför kommande vinter”.
Foto: Pär Olsson
17-åriga Clara Jörnesten tycker att många i Palma slarvar med munskydden – trots att det är krav att bära skydd ute. ”Jag tror inte det hjälper”, säger hon till Expressen.
Foto: Pär Olsson
Martin Thomander tycker att människor är dåliga på att hålla avstånd i Spanien: ”Munskydden är verkningslösa”, säger han.
Foto: Pär Olsson

Mallorca och Kanarieöarna är de regioner i Spanien som haft minst fall av corona.

Nu flockas svenskarna till turistpärlorna över höstlovet: Flygen är fullsatta och solresorna slutsålda.

Expressen har pratat med flera svenskar i Palma om beslutet att resa till solen.

– Det här är den bästa tiden på året tycker jag. Det är inte för varmt, det är som svensk sommar, det är ju fantastiskt, säger resenären Andrea Åhman.

På den palmkantade paradgatan Paseo de Born i centrala Palma möter vi Andrea Åhman och hennes döttrar Louise, 15, och Rebecka, 13, från Stockholm.

– Många i Sverige är väldigt oroliga för att flyga som läget är nu, men folk håller distansen och det kändes väldigt tryggt och sansat på flygplatsen. Det känns som folk är mer tacksamma nu att faktiskt kunna resa, säger Andrea Åhman och fortsätter:

– Men planet var fullt och jag tycker att det vore bra med plastskydd mellan raderna precis som taxibolagen har i Sverige.

Louise Åhman, 15, och systern Rebecka Åhman, 13, är på semester i Palma de Mallorca över höstlovet.
Foto: Pär Olsson
Andrea Åhman och döttrarna tycker att det finns flera konkreta saker som Spanien gör som Sverige borde inspireras av. Till exempel att det är QR-koder för menyerna på restauranger: ”Man ska ju undvika att ta på saker som andra tagit på, då är QR-kod så enkelt att använda med sin egen telefon”.
Foto: Pär Olsson
Louise Åhman, 15, om munskydd: ”Man känner sig mycket mer säker. Man läser att man kan ha munskydd för att skydda andra – men har inte andra det så är man ju inte skyddad själv”.
Foto: Pär Olsson

Hon och döttrarna har ett eget boende på ön och ska tillbringa semestern med att läsa i solen och ”få lite vitaminer inför kommande vinter”.

Hur kommer det sig att ni åkte till Mallorca just nu?

– Tjejerna är lediga och det här är den bästa tiden på hela året tycker jag. Det är inte för varmt, det är som svensk sommar, det är ju fantastiskt. Man kan vandra och sitta ute med en tröja på kvällen, säger hon.

Clara, 17: Märker knappt av corona i Sverige

Spanien har under pandemin haft kraftiga restriktioner och landet stängde tidigt ner. Efter en förhållandevis lugn spridning under sommaren har smittan nu exploderat i samhället och i helgen infördes ett nytt nödläge i landet. Allmänna sammankomster är förbjudna och 24-06 är det utegångsförbud.

– Det är ju väldigt tråkigt att det händer precis när jag kommer hit, men det är ju bättre än att det är total lockdown som i våras, säger Clara Jörnesten, 17, när Expressen träffar henne i parken nedanför den stora katedralen La Seu.

Mallorca måste få turister hit så att restauranger och så kan överleva.

Hennes familj och småsyskon bor i centrala Palma. Själv är Clara Jörnesten på besök, till vardags bor och studerar hon i Göteborg. 

I Sverige, säger hon, märker hon knappt att corona finns. I Palma är det annorlunda, särskilt eftersom Spanien har krav på munskydd när man rör sig ute.

– Man vänjer sig snabbt och jag tycker inte det är ett problem. Men här ser jag ändå många som slarvar med munskydden så jag tror inte det hjälper, säger hon.

Clara Jörnesten, 17, om utegångsförbudet i Spanien: ”Man får ju lösa det på något sätt, som att ta en taxi om man ska hem till någon efteråt.”
Foto: Pär Olsson
Clara tror inte att munskydden hjälper – eftersom många slarvar med dem.
Foto: Pär Olsson
Clara Jörnesten hade problem att hitta flygbiljetter till Palma över höstlovet: ”Det är ju svårare än vanligt och det är ganska synd eftersom jag har familjen här”.
Foto: Pär Olsson

Resan ner var lugn, Clara Jörnesten upplevde inte att det var särskilt stor skillnad från tiden före pandemin.

– I Sverige var det inte jättestor skillnad egentligen mot hur det brukar vara, det var inga speciella åtgärder. Jag flög med SAS och man skulle ha masken på flygplanet, det var typ det.

Borde man vara orolig för att flyga till Spanien tycker du?

– Det är klart man inte ska resa i onödan. Men jag tycker inte man ska vara orolig, bara man följer reglerna. Mallorca måste få turister hit så att restauranger och så kan överleva.

Bor i tvåvåningssvit i hjärtat av Palma

I hjärtat av Palma, på Plaza Mercadal, ligger svenskägda Palma Suites. På sin hemsida skriver de att lägenhetshotellet ”kombinerar den intima känslan av ett litet hotell med alla bekvämligheter i fullt utrustade lyxlägenheter”. Här bor Martin Thomander tillsammans med sin fru och två söner hela veckan i en tvåvåningssvit. Familjen valde att resa till Palma eftersom hans mamma och syskon bor här.

– Jag nöjesreser inte, utan reser hit för att träffa min mor och för att mina barn ska få träffa sin farmor.

Munskydden är verkningslösa – folk håller inte avstånd

Han är tveksam till nyttan med munskyddskrav, och tycker att Sveriges upplägg med social distansering är bättre.

– Munskydden är ju verkningslösa. Här i Spanien håller folk inte avstånd men de har munskydd, det är i alla fall min reflektion efter att ha varit här några dagar, säger han och fortsätter:

– Men för mig spelar det ingen roll, jag tar seden dit jag kommer. Kan de hindra från smitta så är det bra, är det så reglerna är så kör vi på det.

Men priset för att flyga ner var inte vad han hade väntat sig.

– Det var de dyraste flygbiljetterna jag köpt i hela mitt liv, 28 000 kronor för fyra personer – det tycker jag är bananas. Det är ju fullt plan och bara att köpa platsbiljetter går på 1 600 kronor, säger Martin Thomander. 

Se också:

Så här resonerar resenärerna på Arlanda.
Så ska du tänka inför höstlovsresan: ”Inte riskfritt någonstans”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.