Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari – det här gäller

Rådet att bära munskydd gäller för kollektivtrafiken.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten kommer nu med beskedet att munskydd ska bäras i kollektivtrafiken under rusningstid.

Rådet gäller för alla från gymnasieåldern.

Mellan 07.00 till 09.00 respektive 16.00 till 18.00 ska munskydd bäras i kollektivtrafiken. Råden gäller från och med den 7 januari.

Det här gäller i kollektivtrafikslag där det inte går att boka plats, och i hela landet.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget och att informera om hur munskydd ska bäras.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.