Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Munro får årets litteraturpris

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Årets Nobelpristagare i litteratur heter Alice Munro, 82 år, och kommer från Kanada.

Med motiveringen "Den samtida novellkonstens mästare" blir hon den 13:e kvinnan som tilldelas Nobelpriset i litteratur.

– Det är så oväntat och underbart. Jag är omtumlad av all uppmärksamhet och kärlek som har kommit min väg i morse, hälsar Alice Munro via sin förläggare.

Detta är årets vinnare

Alice Munro

Född 1931 i Ontario, Kanada.

Böcker i urval: Brinnande livet (2013), För mycket lycka (2010), Kärlek. Vänskap, hat (2001), Äpplen och apelsiner (1990).

Hon har bland annat tilldelats Man Booker International Prize 2009, ett brittiskt litteraturpris som delas ut vartannat år till författare vars böcker finns utgivna på engelska, oavsett nationalitet.

De tio senaste pristagarna

2012: Mo Yan

2011: Tomas Tranströmer

2010: Mario Vargas Llosa

2009: Herta Müller

2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio

2007: Doris Lessing

2006: Orhan Pamuk

2005: Harold Pinter

2004: Elfriede Jelinek

2003: J.M. Coetzee

Kommer du att läsa något av Alice Munro nu?

Klockan 13.00 slog Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund upp dörren i Börssalen för att tillkännage årets Nobelpristagare I litteratur.

Inför ett stort medieuppbåd meddelade han att den kanadensiska författaren Alice Munro tilldelas priset 2013.

Munro var glad, men också förvånad, över att hon tilldelats priset när hon nåddes av nyheten på torsdagsmorgonen i Kanada.

– Det är så oväntat och underbart. Jag är omtumlad av all uppmärksamhet och kärlek som har kommit min väg i morse. Det är en sådan ära att få detta underbara erkännande från Nobelkommittén och jag skickar dem mitt tack, hälsar Alice Munro via sin förläggare.

Hon väljer även att ägna en tanke åt hennes landsmän:

– Jag är stolt över att väljas som årets Nobelpristagare i litteratur och hoppas att det främjar ytterligare intresse för alla kanadensiska författare.

Bokförlaget jublar åt Munros utmärkelse

På bokförlaget Atlas, som ger ut Alice Munros böcker i Sverige, jublar man över den glada nyheten.

– Det är fantastiskt. Vi har ju hoppats på detta i ett par år, och äntligen var det så, säger Ann-Louise Gustavsson, informationsansvarig på Atlas och fortsätter:

– Det är jättekul att hon vinner för hon är en författare som skriver om saker som berör vanliga människor. Alla kan ta till sig det hon skriver.

Tryckeriet jobbar just för fullt för att för att kunna trycka fler böcker. Förlagschefen på Atlas, Johan Hilton, säger till Expressen att de speciella Nobelutgåvorna av Alice Munros böcker kommer att vara i butik om några veckor.

Alice Munros debut 1968

Alice Munro föddes 1931 och växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Hennes första novellsamling kom ut 1968 och under sin författarkarriär har hon mottagit ett antal fina priser och lovordats av kritiker världen över. 2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset.

Alice Munro är den trettonde kvinna som tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Selma Lagerlöf, Sverige, var den första (1909). De senaste, före Munro, är Herta Müller, Tyskland/Rumänien (2009), Doris Lessing, Storbritannien (2007) och Elfriede Jelinek, Österrike (2004).

23-åriga Urmi säljer sin kropp för 45 kronor på ”Bordell-ön”

Unga kvinnor tvingas till ett liv i exil • Tanzanela, 25: ”Härifrån tar sig ingen ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.