Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Munkens offer ifrågasattes i hemlig kyrklig utredning

”Anna” anmälde sexuella övergrepp • Kritiserades av kyrkan.
Munken petades från sitt uppdrag efter att kvinnan anklagat honom för sexuella övergrepp. Arkivbild.Foto: OLLE SPORRONG/SVT NYHETER
Munken petades från sitt uppdrag efter att en ung kvinna anklagat honom för sexuella övergrepp. Munken kunde ändå fortsätta jobba med unga. Arkivbild.Foto: OLLE SPORRONG
Nu avslöjar SVT Nyheter nya detaljer om hur kyrkan i en hemlig utredning ifrågasatte ”Annas” berättelse.Foto: SVT

En munk i svenska katolska kyrkan har erkänt att han utnyttjat en kvinna sexuellt. 

Nu avslöjar SVT Nyheter nya detaljer om hur kyrkan i en hemlig utredning ifrågasatte ”Annas” berättelse.

Uppgifterna finns att hitta i det mötesprotokoll som nyhetssajten har tagit del av.

”Anna” lärde känna den mer än dubbelt så gamla munken när hon som 16-åring deltog i en ungdomsgrupp i svenska katolska kyrkan på en mindre svensk ort. När hon var 20 år gammal utsattes hon för övergrepp av munken.

— Han tog på brösten eller han höll i underlivet under kjolen, har hon tidigare berättat för SVT Nyheter.

”Anna” anmälde händelserna år 2012, tio år efter att de hade inträffat. I samband med anmälan kallades hon till ett möte i katolska kyrkan på orten. 

Männen ifrågasatte ”Anna”

På plats under mötet var tre av kyrkans män.

I ett protokoll som SVT Nyheter nu har tagit del av framgår hur ”Annas” berättelse blev kraftigt ifrågasatt under mötet.

Munken, som vid tillfället erkänt att han omfamnat och kysst ”Anna”, sa enligt protokollet att hon ”klistrade sig fast vid honom”. Han menade vidare att kvinnan ”hade kunnat sluta när som helst”.

Munkens chef visade under mötet ”förståelse” för hur munken kunde ”hamna i klistret”. Stiftsjuristen höll med och sa att ”tillfället gör tjuven”.

Ingen på mötet tog upp möjligheten för Anna att vända sig till polis.

LÄS MER:
Misstänkta pedofilpräster fick jobb i svenska kyrkor 

Rättsexperten kritisk

Juristen uppmanade i stället protokollföraren att inte skriva in de närvarandes namn, för att undvika att uppgifterna spreds och för att undvika ”straff”.

Rättsexperter som SVT talat med är mycket kritiska till hur ärendet hanterades av katolska kyrkan.

— Det framgår väldigt tydligt av det sätt på vilket protokollet är utformat att man från kyrkans sida skuldbelägger henne, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nuvarande förbundsordförande för Brottsofferjouren. 

Biskopen var informerad

Biskop Anders Arborelius ska dessutom enligt SVT Nyheter ha känt till fallet ”Anna” och hur hon skickades till ett möte med förövarens närmste chef. Biskopen har avböjt att svara på frågor om sitt ansvar i hur ärendet hanterades.

– Det har känts som ett svek. Det har förstört en del av mitt känsloliv och min gudstro, säger ”Anna” i dag om övergreppen och dess efterspel.

”Anna” heter egentligen någonting annat.

LÄS MER:
För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

Munken anklagades för övergrepp – fick fortsätta arbeta

”Anna” berättar i SVT om händelserna i ungdomsgruppen: ”Äckligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.