Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Munken anklagades för övergrepp – fick fortsätta arbeta med unga

”Anna” utsattes för övergrepp av munk i katolska kyrkan
Munken petades från sitt uppdrag efter att en ung kvinna anklagat honom för sexuella övergrepp. Munken kunde ändå fortsätta jobba med unga. Arkivbild.
Foto: OLLE SPORRONG
Det var högsta ledningen i munkens orden i Rom som beslutade sig för att bestraffa munken.
Foto: SVT
”Anna” berättar för SVT om övergreppen.
Foto: SVT

Den svenska munken petades från sitt uppdrag efter att en ung kvinna anklagat honom för sexuella övergrepp. 

Ändå fick han fortsätta leda arbete med ungdomar, visar en granskning av SVT Nyheter.

– Det har känts som ett svek, säger ”Anna”, kvinnan som har anklagat munken.

Munken var i 40-årsåldern när ”Anna”, som SVT kallar henne, som 16-åring började i ungdomsgruppen som han ledde. Hon berättar om hur munken redan från början var fysisk, tog på henne och smekte henne på halsen.

Några år senare, när Anna var i 20-årsåldern, började hon reagera på att kontakten till den mer än dubbelt så gamla munken var osund. Men när hon sa till honom att han inte var bra för henne blev han bara mer påstridig.

– Han tog mig på brösten och på underlivet under kjolen, höll om mig och sådär, säger hon till SVT.

Munken fortsatte sina ovälkomna närmanden mot Anna

Hon berättar att munken de följande månaderna vid flera tillfällen tog henne på trosorna eller på brösten när ingen såg. Under tiden övergreppen pågick berättade inte Anna för någon. Till slut valde hon i stället att lämna det lilla samhället. Först tio år senare, 2012, orkade hon anmäla munken till den katolska kyrkan.

I utredningen kommer munkens överordnade och den katolska kyrkan fram till att det handlade om en flerårig relation mellan vuxna. Ingen polisanmälan gjordes heller, eftersom de eventuella brotten var preskriberade. 

Munken straffades av ordens högsta ledning

Munken straffades dock av sin ordens högsta ledning i Rom. Han förlorade sitt uppdrag, beordrades gå i terapi och skulle inte tillåtas arbeta ensam med barn och unga. Ändå har han fortsatt leda arbete med ungdomar, enligt SVT:s granskning. Hans överordnade tror dock inte att munken har varit ensam med ungdomarna. 

– Det har känts som ett svek. Det har förstört en del av mitt känsloliv och min gudstro, säger Anna.

Munken själv erkänner för SVT att han gjort fel – att han har ”trasslat till det” – och att han skäms.

– Jag kan inte försvara detta hur mycket jag än skulle vilja. Det går inte, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.