Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Munkar skrämmer barn i helvetestempel – för att göra dem till bättre människor

Foto: Thomas Engström

SUPHAN BURI, Thailand.

När bilen kör in på tempelområdet ser allt ut som det brukar. Vackra buddhastatyer och munkar som lugnt sopar löv. Orangeklädda, milda och med rakade huvuden och ögonbryn. Men bakom murarna gömmer sig helvetet.

Statyer med groteska motiv visar vad som händer om du syndar. Foto: Thomas Engström

Hundratals statyer i de mest groteska former visar vad som händer med den som syndar. Om du är otrogen måste du välja att ätas av hundar eller jags upp naken i ett träd med spikar. När du når toppen äts dina ögon av fåglar. Om du gör abort spetsas du och får ditt inre uppätet av djur.

Den som är elak mot djur får smärtsamma bölder över hela kroppen, eller förvandlas till en muterad sköldpadda som spetsas av ett monster. Och enligt den buddistiska tron kan syndare bli fast i helvetet, eller Naraka, i miljarder år.

Pom är rädd efter besöket. Foto: Thomas Engström

En liten flicka i blå klänning, med smeknamnet Pom, har precis fått en rundtur av munkarna. Hennes ögon är uppspärrade och läppen darrar.

– Jag vill inte bli en sköldpadda, jag vill verkligen inte bli en sköldpadda, säger hon skrämt och kniper ihop läpparna när hon får frågan om varför hon är så rädd för just det.

Mirabel Barnes, 9 år, är inte lika rädd efter sitt besök men tycker det är läskigt i helvetestemplet. Hon förklarar att statyerna är till för att uppfostra barn.

– Det är ganska så konstigt. Vanliga tempel har inga sådana här statyer, inga monster, säger Mirabel.

Om man ljuger blir man förvandlad till en lång sak med liten mun som en nål. Då blir det svårt att äta och prata

Både hennes thailändska mamma och brittiska pappa tycker att hon blivit mer väluppfostrad sedan besöket. Och även Mirabel erkänner att hon ljuger mindre nu.

– För om man ljuger blir man förvandlad till en lång sak med liten mun som en nål. Då blir det svårt att äta och prata, förklarar Mirabel med stora ögon.

Mirabel Barnes, 9 år, är inte lika rädd efter sitt besök men tycker det är läskigt i helvetestemplet. Foto: Thomas Engström

Traditionen att visa hemska bilder av helvetet finns långt tillbaka i de buddistiska skrifterna – precis som i gamla kyrkor i Sverige där taken pryds av människor som brinner i skärselden. Det är dock först de senaste åren som helvetestempel med stayer spridit sig över landet. Idag finns ett 40-tal och de drar in stora pengar i donationer. Något som övermunken Somchai Manabo, på det första helvetestemplet som startade för 40 år sedan, är kritisk till.

– Man kan bara förlåtas sina synder genom att leva som en snäll människa, inte genom att bygga tempel eller donera, säger Somchai medan han visar runt bland monstren.

”Barnen blir skrämda och beter sig bättre i hemmet och i skolan i minst ett halvår”, förklarar övermunken. Foto: Thomas Engström

Övermunken förklarar att skolklasser är här dagligen och att de har särskilda familjehelger. De yngsta är så små som 3 år och det händer att de gråter när de ser alla monster och utfläkta kroppar.

– Barnen blir skrämda och beter sig bättre i hemmet och i skolan i minst ett halvår. Sen får de komma tillbaka igen när de börjar bli ouppfostrade, förklarar Somchai som betonar att det inte är en turistattraktion utan en väg att förstå hur man ska leva som en god människa.

Trots att hon är ganska så rädd tror hon att barn i resten av världen skulle må bra av helvetestempel

Den staty som skrämmer Mirabel, 9 år, mest är den där kroppar kokas av monster. Där hamnar alla typer av syndare, enligt det hon lärt sig av munkarna på helvetestemplet. Men trots att hon är ganska så rädd tror hon att barn i resten av världen skulle må bra av helvetestempel.

– Jag tror det är bra. Det lär dig att inte göra dåliga saker och göra bra saker i stället, säger hon.

Övermunken förklarar att skolklasser är här dagligen och att de har särskilda familjehelger. De yngsta är så små som tre år och det händer att de gråter när de ser alla monster och utfläkta kroppar. Foto: Thomas Engström

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!