Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Munir Awad om rubrikerna: "Jag känner mig kränkt"

Publicerad
Uppdaterad
Först greps han i Somalia, sedan i Pakistan. Men när medierna skrev om gripandena protesterade Munir Awad och anmälde publiceringarna: - Jag känner mig kränkt. I går häktades han misstänkt för att ha planerat ett blodbad.
I tisdags kväll satte sig Munir Awad i en bil som innhöll vapen och körde från Stockholm till Köpenhamn. Enligt Säpo var målet att döda så många som möjligt på Jyllands-Postens redaktion.
I onsdags greps Munir Awad i Köpenhamn - misstänkt för att planerat terrordåd.
Det är tredje gången han grips.
Första gången var på gränsen mellan Kenya och Somalia 2007 och andra gången i Pakistan 2009. Han nekade hela tiden till brott - och fälldes aldrig.

Anmälde till PO

När medierna skrev om gripandena protesterade han häftigt - och anmälde publiceringarna till Pressombudsmannen.
- Jag och min familj har blivit utsatt för upprepade anklagelser om terrorism, och hela Sverige har fått ta del av min identitet, vilket har gett svåra konsekvenser i mitt vardagsliv, skriver han sin PO-anmälan daterad 1 februari 2010.
- Det väsentliga som jag vill få fram är att de har avslöjat min identitet och kopplat ihop mitt namn med terrorism, utan att jag har blivit dömd eller åtalad för något terrorbrott.
Munir Awad uppgav att han känner sig kränkt och att han tycker att han har blivit svartmålad som "en terrorist i hela Sveriges ögon". Även denna gång nekar han till brott.
Men nu är bevisläget ett helt annat. Säpo har hårdbevakat honom i två månader och gripit honom i en bil full med vapen. I går häktades han på sannolika skäl misstänkt för förberedande till terroristbrott.
Magnus Ranstorp, terroristexpert på försvarshögskolan är säker på sin sak:
- De närmaste dagarna tror jag att vi kommer att få se en koppling till både Pakistan och Somalia. Munir Awad blir där en nyckelperson eftersom han har gjort resor dit.
Till skillnad från de andra två gripandena var Munir Awad den här gången utan sin sambo Safia Benaouda. Hon satt fängslad med honom i både Pakistan och Etiopien och vägrade lämna hans sida - trots att hon erbjöds att släppas fri. Vid första tillfället var hon gravid med parets första barn, den andra gången hade hon med sig parets 2-årige son och var gravid med deras andra barn. Nu har Munir Awad precis blivit pappa till en dotter.

Kom till Sverige 1987

Munir Awad kom till Sverige och Halmstad med sin familj från Libanon 1987. Fram till för tre år sedan var Munir Awad fortfarande skriven i Halmstad och hans familj bor kvar på orten.
När Expressen kontaktar Munir Awads bror blir han överraskad och påstår att han inte känner till gripandet.
- Driver du med mig? Det måste vara ett skämt. Jag vill inte säga någonting förrän jag läst om det i tidningarna, säger han.
I Halmstad jobbade Munir Awad extra på hotell Mårtensson, samma ställe som 2003 gjorde att han hamnade i belastningsregistret första gången.
Tillsammans med sin äldre bror misshandlade Munir en ordningsvakt under en utekväll. Han dömdes för våld mot tjänsteman och straffet blev samhällstjänst - ett straff som han struntade i att avtjäna. Och som rätten beslutade sig för att skriva av.
Munir Awad har på senare tid varit skriven på en lägenhet i Spånga, men enligt grannarna har han aldrig bott där, utan har i stället bott tillsammans med sin sambo och deras barn på en annan adress i Stockholm. Mannen som bor i lägenheten nu fick kontakt med Munir Awad via den lokala moskén.
- Han är en snäll man. Jag tror inte att han har åkt till Danmark för att bomba någon eller skjuta folk. Vi har pratat om livet, inte om terrorister eller bomber, säger mannen till Ekstra Bladet.
- Han har varit i Danmark många gånger, men jag tror inte det har varit för att planera något, för att skjuta någon, aldrig, aldrig, säger mannen till Ekstra Bladet.
Awad har hela tiden tyckt att terrorstämpel varit orättvis. I en rapport från Cageprisoner berättar han om hur han blev torterad och att han kände sig förföljd av Säpo.
I maj i år talade Munir Awad på ett seminarium som arrangerades av Muslimska rättighetskommittén. Temat var: "Terrorlagstiftningens terror". I programmet står det att kommittén vill "att denna så kallade terrorlagstiftningen ska behandlas som den rättsskandal den de facto är".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag