Svenske Munir Awad, 29, är en av de häktade. Han har tidigare gripits två gånger misstänkt som terrorist.
Svenske Munir Awad, 29, är en av de häktade. Han har tidigare gripits två gånger misstänkt som terrorist.

Munir Awad en av de häktade - tidigare misstänkt som terrorist

Publicerad
Uppdaterad
I dag häktades tre av de misstänkta terroristerna som greps misstänkta för att förbereda ett blodigt terrorattentat i Köpenhamn.
Svenskarna Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30 och tunisiern Mounir Dhahri, 44.
Munir Awad har två gånger tidigare gripits misstänkt som terrorist - 2007 i Somalia och 2009 tillsammans med Guantanamosvensken Mehdi Ghezali i Pakistan.
En av de häktade terrorsvenskarna är 29-årige Munir Awad som greps tillsammans med Mehdi Ghezali i Pakistan i slutet av augusti 2009. Han misstänktes då för att ha ett samröre med al-Qaida. Awad greps tillsammans med Mehdi Ghezali, sin då 19-åriga sambo Safia Benaouda och deras tvåårige son. Terrormisstankarna avskrevs och samtliga tre släpptes efter att ha suttit fängslade i sex veckor utanför Islamabad.
I en rapport från brittiska människorättsorganisationen Cageprisoners berättar Munir Awad om resan och gripandet i Pakistan.

Reste för ramadan

Sällskapet åkte till Saudiarabien för ramadan och bestämde sig för att fortsätta resan för att komma bort från "främlingsfientlighet och trakasserier" i Sverige.
De åkte till Turkiet, sedan Iran och Pakistan.
Svenskarna saknade giltiga handlingar och stoppades av pakistansk polis, som sa att de kunde få visum nästa dag. Men samma gränspolismän bytte sina uniformer och blev nästa dag antiterrorpoliser.

Flögs i huvor

I huvor och handfängsel flögs svenskarna till Islamabad. De separerades och sattes i hemligt fängelse.
- Du kan inte se någonting - du har huvan på. De tar de in dig i olika rum. I varje rum finns sju celler och två personer i varje. Du kan inte se solen men det är belyst 24 timmar om dygnet, förklarade Munir Awad i rapporten.
Safia Benaoudas mamma, Helena Benaouda, är ordförande för Sveriges muslimska råd. I SVT berättade Helena hur hon såg på dotterns resa:
- Kan man vara dummare egentligen, att göra en sådan här resa? Det är ju jättekorkat.
Helena Benaouda sa att hon frågat dem om de försökte komma i kontakt med terrorister i Pakistan.
- Jag har frågat dem. Nej, absolut inte.

Greps redan 2007 i Somalia

2009 i Pakistan var dock inte första gången Munir Awad och Safia Benaouda greps misstänkta för terroristinblandning. 2007 greps de på gränsen mellan Kenya och Somalia, misstänkta för terrorbrott. De hölls fängslade i flera månader i det ökända fängelset i Addis Abeba innan UD och Säpo till slut kunde få hem dem. Safia Benaouda var då gravid med parets son.
Efteråt sa Safia Benaouda i en intervju: - Jag fattar inte varför man inte skulle vara fri att åka vart man vill hör i världen.
Och Munir förklarade resan i en Sveriges Radio-intervju 2007: - För mig var det någonting jag velat länge. Att se ett riktigt muslimskt land.

Tre häktade för terrorinblandning

44-årige Mounir Dhahri som häktades i Köpenhamn i dag är tunisisk medborgare men bor i centrala Stockholm. 30-årige Omar Abdalla Aboelazm är svensk medborgare.
Munir Awad, Omar Abdalla Aboelazm och Mounir Dhahri är häktade misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag