Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtgärder vidtagna vid sjukhuset – brustit i hygien

Undersköterska till Aftonbladet: ”Brister i basala rutiner”
Tolv patienter har hittills drabbats, skriver Aftonbladet.Foto: EMIL NORDIN

En multiresistent tarmbakterie, VRE, har upptäckts på Danderyds sjukhus. 

– Vi ska vara bäst på hygien men här brister vi i basala rutiner. Så får det inte vara, säger en undersköterska på sjukhuset till tidningen.

På onsdagsnatten meddelande Smittskydd Stockholm att åtgärder är vidtagna.

Tolv patienter har hittills drabbats av den multiresistenta bakterien på Danderyds sjukhus, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen är både medicinkliniken och infektionskliniken i Danderyd drabbade. 

En anonym undersköterska berättar för tidningen om problemen: 

– Förra veckan var det sju patienter och den här veckan är vi uppe i tolv. Den senaste screeningodlingen kommer förmodligen att resultera i ännu fler. 

Det var för cirka två veckor sedan som en patient på Danderyds sjukhus identifierades med bakterien, därefter upptäcktes den hos ytterligare tolv patienter. 

VRE står för ”vankomycinresistenta enterokocker” och är en multiresistent tarmbakterie som är motståndskraftig mot vankomycin-antibiotika.  

– VRE är en kladdig bakterie som är svår att bli av med. Det är inte som vinterkräksjukan som man ganska snabbt och effektivt kan isolera och städa bort, säger undersköterskan till Aftonbladet. 

Sjukhuset: Åtgärder vidtagna

På onsdagsnatten meddelande smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm att åtgärder är vidtagna.

– Att bakterierna har kunnat spridas till flera patienter handlar i grunden om att det funnits brister i hygienrutinerna. Normalt skall inte bakterier som en person har i tarmen överföras till andra personer med de rekommenderade basala hygienrutiner som finns i vården, säger Follin.

– Så snart Danderyds sjukhus upptäckte bakterierna för cirka två veckor sedan inleddes åtgärder i samarbete med Vårdhygien Stockholm och Smittskydd Stockholm, fortsätter smittskyddsläkaren.

Smittskydd Stockholm följer tillsammans med Vårdhygien Stockholm arbetet vid Danderyds sjukhus och finns också som stöd i arbetet genom rådgivning.

– Förutom de löpande kontakter smittskyddet har med Vårdhygien Stockholm och Danderyds sjukhus kommer vi under fredagen att samlas till gemensamt styrgruppsmöte under sjukhusets ledning för en summering av situationen så här långt, säger Per Follin.

I dagsläget finns ingen prognos för när smittspridningen kommer vara stoppad men förhoppningen är att åtgärderna kommer ge avsedd effekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.