Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muller i hemligt möte med den kinesiska regeringen om Saab

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Maud Olofsson och Saabs vd Victor Muller träffades på Rosenbad. Näringsministern förde även diskussioner med regeringsdelegater från Kina.
Foto: Roger Vikström och Jenny Modin

Enligt uppgifter till TV4 Ekonominyheterna befinner sig Saabs vd Victor Muller och den ryske finansmannen Vladimir Antonov just nu i Stockholm för topphemliga möten om Saabs framtid.

Under kvällen träffade Mueller näringsminister Maud Olofsson och en kinesisk regeringsdelegation under ett möte i Rosenbad.

Enligt vad TV4 Ekonominyheterna erfar är både Saabs vd Victor Muller och den ryske finansmannen Vladimir Antonov i Stockholm för hemliga möten. En källa säger till Ekonominyheterna har Muller i dag mött representanter för NDRC, ett kinesiskt statligt organ som bestämmer vilka biltillverkare som får verka i Kina. Representanterna för NDRC är inbjudna till Sverige för att träffa näringslivsminister Maud Olofsson, och det är mycket viktigt för Saab att det statliga organet ger sitt godkännande så att Saab kan inleda samarbeten med biltillverkaren Youngman och bilförsäljaren Pang Da. De båda bolagen har planerat att satsa 2,2 miljarder kronor i Saab, men om inte NDRC accepterar affären hotas Saabs långtida finansiering.

Pratade om Antonov

Också den ryske finansmannen Vladimir Antonov är i Stockholm, men det är oklart om han medverkade på mötet med NDRC. Klart är dock att han träffade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

 - De möttes här strax efter lunch, och pratade bland annat om Antonovs försök att bli godkänd som aktieägare i Saab, säger IF Metalls pressekreterare Lisa Wernstedt till Ekonominyheterna.

"Bra möte"

Under torsdagskvällen är näringslivsminister Maud Olofsson värd för en middag för NDRC-delegaterna. Enligt uppgift till Expressen.se har dock Victor Muller lämnat Rosenbad, och det är oklart om Vladmir Antonov kommer att delta vid middagen. 

 – Det var ett bra möte där vi utbytte information och fick möjlighet att diskutera Saabaffären, hälsar Olofsson genom sin pressekreterare.

 Enligt Bratthall har Olofsson inte träffat Vladimir Antonov under torsdagen och inget möte med den ryske finansmannen ska heller vara inplanerat under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.