Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muller i hemligt möte med den kinesiska regeringen om Saab

Maud Olofsson och Saabs vd Victor Muller träffades på Rosenbad. Näringsministern förde även diskussioner med regeringsdelegater från Kina.
Foto: Roger Vikström och Jenny Modin
Enligt uppgifter till TV4 Ekonominyheterna befinner sig Saabs vd Victor Muller och den ryske finansmannen Vladimir Antonov just nu i Stockholm för topphemliga möten om Saabs framtid.
Under kvällen träffade Mueller näringsminister Maud Olofsson och en kinesisk regeringsdelegation under ett möte i Rosenbad.
Enligt vad TV4 Ekonominyheterna erfar är både Saabs vd Victor Muller och den ryske finansmannen Vladimir Antonov i Stockholm för hemliga möten. En källa säger till Ekonominyheterna har Muller i dag mött representanter för NDRC, ett kinesiskt statligt organ som bestämmer vilka biltillverkare som får verka i Kina. Representanterna för NDRC är inbjudna till Sverige för att träffa näringslivsminister Maud Olofsson, och det är mycket viktigt för Saab att det statliga organet ger sitt godkännande så att Saab kan inleda samarbeten med biltillverkaren Youngman och bilförsäljaren Pang Da. De båda bolagen har planerat att satsa 2,2 miljarder kronor i Saab, men om inte NDRC accepterar affären hotas Saabs långtida finansiering.

Pratade om Antonov

Också den ryske finansmannen Vladimir Antonov är i Stockholm, men det är oklart om han medverkade på mötet med NDRC. Klart är dock att han träffade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.
- De möttes här strax efter lunch, och pratade bland annat om Antonovs försök att bli godkänd som aktieägare i Saab, säger IF Metalls pressekreterare Lisa Wernstedt till Ekonominyheterna.

"Bra möte"

Under torsdagskvällen är näringslivsminister Maud Olofsson värd för en middag för NDRC-delegaterna. Enligt uppgift till Expressen.se har dock Victor Muller lämnat Rosenbad, och det är oklart om Vladmir Antonov kommer att delta vid middagen.
– Det var ett bra möte där vi utbytte information och fick möjlighet att diskutera Saabaffären, hälsar Olofsson genom sin pressekreterare.
Enligt Bratthall har Olofsson inte träffat Vladimir Antonov under torsdagen och inget möte med den ryske finansmannen ska heller vara inplanerat under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.