Mulla Akhtar Mansour är ny talibanledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sedan nyheten kom på onsdagen har säkerhetsläget höjts i Afghanistan.
Foto: Jawad Jalali / Epa / Tt
Mulla Omar tros ha dött för två-tre år sedan.

Talibanerna bekräftar nu ledaren mulla Omars död, rapporterar AP. 

Under torsdagen presenterade man även den nya ledaren mulla Akhtar Mansour, säger källor enligt BBC. 

Enligt källor inom talibanerna kan den nya ledaren skapa sprickor inom talibanerna. 

Under onsdagen kom nyheten om att talibanledaren mulla Omars död vilket bekräftades av afghanska myndigheter. 

Från talibanernas sida har det kommit motstridiga uppgifter gällande ledarens död. Under torsdagen ska dock två högt uppsatta talibanledare ha uttalat sig och bekräftat mulla Omars död, enligt nyhetsbyrån AP. 

Den nya ledaren för talibanerna blir mulla Akhtar Mansour, som var Mulla Omars ställföreträdare, enligt källor inom ledarskiktet hos talibanerna, skriver BBC. 

Inte helt okontroversiellt val

Enligt BBC ska utnämningen av mulla Akhtar Mansour inte ha varit helt okontroversiell. Utnämningen kan leda till en spricka mellan talibanerna. Hans död kan ha hållits hemligt på grund av bråk om vem som ska ta över. 

BBC, som hänvisar till källor inom talibanerna, skriver att flera högt uppsatta talibaner hellre skulle ha sett att mulla Omars son efterträdde honom. De anklagar anhängare som har koppling till Pakistan för utnämningen av mulla Akhtar Mansour

Samtidigt kommer uppgifter om att de planerade fredssamtalen mellan Pakistan och talibanerna, som skulle hållas på fredag, nu skjuts upp. Mulla Omars död har ännu inte konfirmerats från Pakistanska myndigheter. 

Det är fortfarande oklart när mulla Omar dog, har inte setts till i offentligheten å flera år och enligt afghanska myndigheter ska han ha dött 2013 skriver Wall Street Journal.

Leslie Öqvist var FN:s högste representant i södra Afghanistan under flera år på 90- och 2000-talen, under en epok som sträckte sig innan, under och efter talibanernas styre.

Mindre klan kan vara fördel

Han minns Akhtar Mansour, även om han aldrig hade någon direkt kontakt med honom.

– Han var en av de yngre förmågorna under tiden som jag var där. Jag minns inte hans exakta roll, men han befann sig inte i det absoluta toppskiktet, säger Leslie Öqvist.

Talibanernas val av ny ledare har föranletts av en längre tids förhandlingar för att nå ett konsensusbeslut som de olika mäktiga klanerna i högsta möjliga utsträckning kan acceptera, menar Öqvist.

– Det är inte sällan som valet faller på en kandidat från en mindre framträdande klan. En ledare från en mäktig klan kan ses som en konkurrent och ett hot från andra mäktiga klaner, säger han och fortsätter:

"Vi har tiden, ni har klockan"

– Om man tittar på mulla Omar så hade han en ganska enkel bakgrund i en klan som inte alls var framträdande. Det var under kriget han gjorde sig ett namn samtidigt som han visade sig vara en religiös ledare.

Öqvist tror att det nya ledarskapet inom talibanerna kommer att vara tillmötesgående gentemot den förhandlingsvilja som finns inom den afghanska regeringen.

Samtidigt, menar han, att en lösning endast kommer att vara möjlig om talibanerna får ett ökat inflytande i det vardagliga samhället.

– Våldet har ökat i Afghanistan. Talibanerna har visat att om de inte får inflytande så är kaos det enda andra alternativet. De har inte bråttom. Under min tid i landet hörde jag ofta: "Vi afghaner har tiden, ni västerlänningar har klockan", säger Öqvist.


På Expressens sajt Geo kan du läsa mer om mulla Omar och han roll inom talibanerna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.