Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muharrem Demirok: ”En uppenbar provokation – jag är orolig”

Centerns partiledarkandidat: ”Jag har löst de här på de sämsta tänkbara sätt”
”När man medvetet går in och försöker sabotera den processen, då sätter man Sverige i en väldigt knepig sits.”
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den föreslagna C-ledaren Muharrem Demirok menar att SD är en säkerhetsrisk.

Han pekar på hur Chang Frick betalade för Paludans koranbränning.

– När kopplingarna från en uppenbar provokation går rakt in i regeringsunderlaget, då blir jag orolig, säger han till DN.

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har lett till massiva protester i den muslimska världen.

President Erdogan har sagt att Sverige nu inte kan räkna med Turkiets stöd för ett medlemskap.

Efter händelserna har det framkommit att Chang Frick, grundare av högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, som även medverkar i SD:s webb-tv-kanal Riks, betalade för demonstrationstillståndet.

Han har sagt till Expressen att han inte ”uttryckligen sagt att det skulle vara just Paludan, inte heller att han skulle bränna Koranen”, men att:

– Det är korrekt att det var min idé att det skulle riktas en aktion mot Turkiet.

”Sveriges säkerhet på spel”

Muharrem Demirok, som föreslås ta över Centerpartiet efter Annie Lööf, säger till DN att det finns en koppling från en ”uppenbar provokation” och ”rakt in i regeringsunderlaget” genom SD. Det gör honom ”orolig”.

– För att vi har en del av regeringsunderlaget som medvetet sätter Sveriges säkerhet på spel. Natoprocessen gör vi inte för att det är kul att gå med i en förening, utan för att Ryssland hotar inte bara Sveriges utan hela Europas frihet. Och när man medvetet går in och försöker sabotera den processen, då sätter man Sverige i en väldigt knepig sits.

Expressen rapporterade under gårdagen att den amerikanska tankesmedjan The Robert Lansing Institute pekar ut Chang Frick som trolig rysk GRU-agent på grund av samröret med Paludan. Frick har tidigare gjort frilansjobb för den ryska sajten RT.

– Det är svårt att inte skratta åt det. Men låt mig ändå för tydlighetens skull säga så här: Jag har aldrig haft med den ryska staten att göra på något sätt och är djupt kritisk mot vad de gör i Ukraina, har Frick sagt till Expressen.

Försvaret av kollegan

Annie Lööfs försvar av Muharrem Demirok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.