Muhammed-strid även i Finland

Publicerad
Uppdaterad
Konflikten om Muhammed-karikatyrerna har avsatt spår i de flesta länder i Europa. Finland har hört till undantagen, så när som några beklaganden från regeringsmedlemmar av turbulensen kring teckningarna i Jyllands-Posten. Nu kräver dock den konservative riksdagsmannen Jari Vilén i ett pressmeddelande att de Muhammed-karikatyrer som den nationalistiska organisationen Suomen Sisu har publicerat på sin webbplats omedelbart ska avlägsnas. Vilén vill att myndigheterna ingriper i organisationens verksamhet. Han anser att det är ansvarslöst att publicera karikatyrerna och att de äventyrar Finlands nationella säkerhet.

Hemsida stängdes ned

Enligt Suomen Sisu stängde Säkerhetspolisen Sverigedemokraternas hemsida och nättidning sedan Muhammed-bilderna publicerats. I själva verket var nättidningen bara stängd en kort tid och öppnades på nytt efter att de omstridda bilderna avlägsnats. Det var webbhotellet Levonline som stängde sidorna, inte Säpo eller UD. Vilén skriver att publiceringen grovt kränker muslimernas religiösa värderingar och han anser att myndigheterna bör utnyttja alla lagliga medel för att avlägsna bilderna innan de förorsakar förödande skador för Finland. Regeringen bör enligt Vilén överväga att finslipa lagstiftningen så att man kan förhindra oförutsedd verksamhet som kan hota ekonomin och människoliv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag