Muhammed skapar politisk strid

Publicerad
Uppdaterad
Arabvärldens ilska kring Jyllands-Postens omstridda Muhammedteckningar ökar det inhemska trycket på statsminister Anders Fogh Rasmussen och hans högerregering.
- Regeringen och inte minst statsministern har varit alldeles för passiv, sade de danska socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Jeppe Kofod på måndagen. Socialdemokraterna och Socialistisk folkeparti (SF) vill att regeringen kallar in de muslimska ländernas ambassadörer för att förklara hur dansk demokrati och yttrandefrihet hänger ihop. - Nu handlar det inte bara om hövlighet, utan om danska exportintressen och säkerheten för danskar utomlands, sade SF:s ordförande Villy Sövndal. Även liberala Radikale venstre vill ha en mer aktiv regeringsinsats. - Jag förväntar mig att regeringen trappar upp den diplomatiska aktiviteten för att förklara . . . att det inte är Kungariket Danmark som står bakom teckningarna. Det skulle vara nyttigt om statsministern kom ut på banan, men punkt ett i regeringsgrunden verkar ju vara att statsministern aldrig gör några fel, så jag räknar inte med att det har någon effekt, sade RV:s ledare Niels Helveg Petersen syrligt. Rödgröna Enhedslisten anser i sin tur att hela saken bottnar i det danska förhållandet till utlänningar. - Regeringen måste erkänna att det här handlar om mer än bara några teckningar. Det är resultatet av det debattklimat mot utlänningar som har funnits i Danmark under lång tid och som har fått sitt uttryck i en extremt stram flyktinglagstiftning, sade Enhedslistens Frank Aaen, som vill se regeringsinitiativ för "nationell försoning" och en konferens för att få bukt med motsättningarna. Regeringens stödparti Dansk folkeparti tycker dock inte några ambassadörer behöver kallas in, utan anser att förklarandet i stället ska skötas av de danska muslimska organisationer som spridit vidare uppgifterna om Jyllands-Postens teckningar. - Det är Islamisk trossamfund och (imamen) Abu Laban som ska ut på banan för att förklara att det de har berättat om i Mellanöstern inte är sant. Det är de som ska be om ursäkt, inte statsministern, sade DF:s ledare Pia Kjärsgaard.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag