Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muf vill göra
sexköp tillåtet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Muf:s ordförande Rasmus Törnblom blev överkörd i frågan om att legalisera sexköp: "Jag delar fortfarande inte uppfattningen att sexköp ska legaliseras", säger han.
Foto: Lisa Mattisson
Alba Volo Wiklund är distriktsordförande i Muf Uppsala län, som stod bakom motionen om att legalisera sexköp.
Foto: Muf

Muf:s förbundsledning blev överkörd i flera kontroversiella frågor under helgens stämma i Vänersborg. Däribland i frågan om att legalisera sexköp.

– Jag delar fortfarande inte uppfattningen att sexköp ska legaliseras, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Inför Muf:s arbetsstämma, som ägde rum i Vänersborg i helgen, handlade mycket om att det moderata ungdomsförbundet skulle ta tydlig ställning mot sitt moderparti i invandringspolitiken.

Det gjorde också partiet, bland annat i frågan om uppehållstillstånd där moderpartiet Moderaterna vill se temporära uppehållstillstånd.

– Vi har tagit ett kraftfullt beslut till stöd för permanenta uppehållstillstånd. Det är en stor strid inför Moderaternas partistämma, säger Muf-ordföranden Rasmus Törnblom.

I många andra frågor var utgången mer oviss. Däribland i frågan om att legalisera sexköp. En fråga som varit mycket aktuell den senaste tiden, efter att Amnesty International beslutat att verka för en avkriminalisering av sexköp.

Något som Amnestys svenska sektion ställde sig emot, liksom många kvinnorättsorganisationer.

55 mot 54

Omröstningen i frågan på Muf:s stämma blev en rafflande historia.

– Det var ett beslut som röstades igenom med röstsiffrorna 55 mot 54 för att legalisera sexköp. Jag företrädde avslag och delar fortfarande inte uppfattningen att sexköp ska legaliseras, säger Rasmus Törnblom.

Alba Volo Wiklund är distriktsordförande i Muf Uppsala län, som stod bakom motionen om att legalisera sexköp.

– Det är en stor seger för oss och jag blev väldigt förvånad när röstsiffrorna lästes upp. Vi brukar bli nedröstade, säger hon.

Varför vill ni legalisera sexköp?

– Det är så viktigt att man tar tillvara på sexarbetarnas rättigheter. Människor kommer alltid köpa och sälja sex, oavsett vad vi tycker.

Större utmaning

Frågan om sexköp var bara en av många där stämman hade en annan åsikt än sin förbundsstyrelse. Muf vill från och med stämman bland annat verka för att avskaffa länsstyrelserna, det kommunala utjämningssystemet och det kommunala planmonopolet.

Man vill också avkriminalisera hets mot folkgrupp.

– Även det beslutet hade jag en avvikande uppfattning om, säger Rasmus Törnblom. Den motionen bifölls med en argumentation kopplad framför allt till yttrandefriheten, och att man förolämpar människor och inte kollektiv.

Trots utfallet säger Rasmus Törnblom att han är nöjd med stämman.

– Jag hade varit besviken om jag hade fått som jag ville i allting, säger han.

Innebär det att ett problem att förbundsledningen förlorar i så många frågor?

– Nej, det tycker jag inte. Det gör det lite mer utmanande att vara förbundsordförande, men det är väl meningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.