Anna Kinberg Batra och Bodil Sidén. Foto: Lisa Mattisson Exp
Anna Kinberg Batra och Bodil Sidén.  Foto: Lisa Mattisson Exp

Muf-toppen avgår
efter regeringskravet

Publicerad

POLITIK. Muf vill fälla regeringen - därför avgår förbundets andra vice förbundsordförande Bodil Sidén skriver hon i en debattartikel i Dagens industri.

"Med samma parlamentariska läge som i dag kan alliansen endast fälla regeringen med Sverigedemokraternas stöd, antingen genom misstroendevotum eller genom en gemensam alliansbudget," motiverar hon sitt beslut.

"Nej. Här går min gräns. Det är mitt eget val," skriver hon också

Bodil Sidén, Muf:s andra vice förbundsordförande, kan inte längre stå bakom de beslut som Muf:s ledning gör, skriver hon i en debattartikel i Dagens Industri.

Orsaken är Muf:s krav på att Alliansen ska fälla regeringen, skriver hon. Detta uppmanade ordförande Rasmus Törnblom till i en debattartikel i DI på tisdagen.

"Det innebär i klartext att både ta makten med hjälp av, och regera med stöd av, Sverigedemokraterna", skriver Bodil Sidén.

Hon skriver att Rasmus Törnblom vill få Moderaterna att fälla regeringen genom att lägga en gemensam alliansbudget men att valresultatet inte ger stöd för en alliansregering än genom att den stöds av Sverigedemokraterna.

Och med det parlamentariska läget är det bara möjligt med SD:s stöd, antingen genom misstroendevotum eller genom en gemensam alliansbudget.

"Sverigedemokraterna är kollektivister, inte individualister. Med sitt hat gör de skillnad på människor. Med sin populism skapar de kaos. Deras rasistiska, nationalistiska, socialkonservativa natur är väsensskild från en moderat samhälls- och människosyn", skriver hon.

"Viktigt att hålla fast vid sina värderingar"

"Nej. Här går min gräns. Det är mitt eget val. Som politiskt engagerad är det viktigt att hålla fast vid sina värderingar och principer. Jag kan inte längre stå bakom de beslut som Moderata Ungdomsförbundets ledning fattar, därför ska jag inte längre utgöra en del av densamma."

Hon meddelar också att hon avgår som adjungerad i Moderaternas partistyrelse.

Rasmus Törnblom kommenterar Bodil Sidéns avhopp för TT. Han tolkar Sidéns avhopp som att hon inte vill Moderaterna ska utmana om regeringsmakten.

– Det respekterar jag. I vårt ungdomsförbund finns många åsikter. Hon har möjlighet att prata om detta utspel, säger Rasmus Törnblom.

– Jag vill att svensk politik ska handla om politik. Hur andra politiska partier väljer att ställa sig till alliansens politik, det får de svara för.

Till Expressen kommenterar han ytterligare:

– Att vilja ha en alliansregering och Anna Kinberg Batra som statsminister är inte något fult. Muf avskyr Sverigedemokraterna och vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag