Muf svänger i EMU-frågan

Publicerad
Uppdaterad
Moderata ungdomsförbundet har svängt i EMU-frågan.
På Muf-stämman i Sundsvall beslutades i dag att förbundet ska verka mot ett svenskt medlemskap i valutaunionen.
- Det är ingen frihetsidé utan det är ett maktprojekt från Bryssel, säger Niklas Wykman, ordförande i moderata ungdomsförbundet, till TT.
Moderata ungdomsförbundet har länge verkat för att Sverige ska gå med i EMU. När det var folkomröstning i frågan 2003 kampanjade dåvarande förbundsordförande Christofer Fjellner och hans medlemmar för att svenskarna skulle börja använda euron.
Men nu har förbundet svängt. På Muf-stämman i Sundsvall röstade förbundet i dag igenom en motion om att Sverige inte ska gå med i EMU.
– Sverige har valt att stå utanför och det har ju gått bättre för svensk ekonomi än för EMU-länderna, säger Niklas Wykman till TT.
Han tror att Sverige kan förlora mycket av makten över sin egen ekonomi om vi går med i EMU.
– Om alla länder skulle gå med i EMU så blir det oundvikligen så att vi kommer att få en stark europeisk harmonisering. Vi kommer på sikt behöva flytta allt mer makt över vår ekonomi till Bryssel. Annars kommer man inte kunna hålla ihop EMU, säger han till TT.
Motionen lämnades in av Muf Stockholm och kommer att behandlas på moderaternas partistämma i oktober.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag