Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muf-studenters angrepp mot Ramberg: ”Avsätt”

Före detta generalsekreteraren för Advokatsamfundet, samt ordförande för Uppsala universitet, Anne Ramberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Douglas Thor, ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län

Moderaternas studentförbund vill avsätta ordförande för Uppsala universitet, Anne Ramberg, efter flera kritiserade uttalanden om Nato och Putin. 

Anne Ramberg svarar på kritiken och kallar det hela ”oseriöst”. 

– Oavsett om man är ordförande för ett universitet eller sitter någon annanstans så får man både ha och ge uttryck för åsikter, säger Anne Ramberg.

”Avsätt Anne Ramberg som ordförande för Uppsala universitet!”, skriver Douglas Thor riksordförande för Mufs studentförening Moderata studenterna, på Twitter under söndagen. 

I tweeten anklagar han Anne Ramberg för att ha ”spridit Putins världsbild”.

https://twitter.com/Douglasthoor/status/1485192158642688003

– Uppsala universitets anseende ska inte bli nästa offer för Anne Rambergs dåliga omdöme, vi anser att hon borde avsättas, säger Douglas Thor till Expressen. 

Rambergs svar: ”Oseriöst” och ”felaktigt”

Anne Ramberg menar att tweeten i sak är felaktig och kallar Thors utspel för oseriöst. 

– Jag har inte spridit någon Putin-vänlig information, det framgår av min blogg vad jag tycker och jag tillåter mig själv att ha den åsikten och framföra den utan att bli betraktad som en Putin-anhängare. Jag tycker att det är väldigt oseriöst, säger Anne Ramberg till Expressen.

Douglas Thors kritik syftar på Anne Rambergs uttalanden på Twitter under tisdagen där hon skrev att Nato medvetet har ”militariserat de forna öststaterna” och att alliansen borde visa återhållsamhet i ”retorik och militär positionering” för att inte ge Putin ”en förevändning att agera”.

Anne Ramberg säger till Expressen att hon inte är Putin-vänlig. 

– Det är givetvis så att jag inte är team-Putin. Tvärtom så har jag uttryckligen beklagat utvecklingen i Ryssland, säger hon.

”Får både ha och ge uttryck för åsikter” 

I en kommentar för sitt inlägg skriver Douglas Thor att man i styrelsen för ett universitet kan argumentera för att det är särskilt viktigt att ordförande och ledamöter är obundna av partiintresse.

– Jag tycker att när hon tackar ja till det här uppdraget så kommer det med ett ansvar att man inte ska vara på en så tydlig sida i politiken i de här frågorna som hon har uttalat sig i, säger Douglas Thor. 

Anne Ramberg menar att det faktum att en person blir tillsatt som ordförande för ett universitet inte innebär att personen inte har yttrandefrihet. 

– Det är mycket möjligt att den här ungdomsordföranden lever i den föreställningen att man inte får ge uttryck för åsikter, men det är i sådana fall en anmärkningsvärd ståndpunkt, säger Anne Ramberg och fortsätter vidare. 

 – Oavsett om man är ordförande för ett universitet eller sitter någon annanstans så får man både ha och ge uttryck för åsikter, säger Anne Ramberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.