MUF:s ordförande Niklas Wykman tror inte på tyst diplomati. Foto: Christian Örnberg
MUF:s ordförande Niklas Wykman tror inte på tyst diplomati. Foto: Christian Örnberg

MUF-ordföranden: Svensk militär bör befria Dawit

Publicerad
Uppdaterad
I en debattartikel på sajten Newsmill uppmanar MUF:s ordförande Niklas Wykman svenska staten att sätta in en militär insatsstyrka för att befria Dawit Isaak.
Men idén sågas av Stefan Ring, militärstrategisk forskare vid Militärhögskolan.
- Det låter som om att han läst för mycket Coq Rogue, säger han.
Niklas Wykman skriver i debattartikeln att Sverige, antingen ensamma eller tillsammans med andra, bör sätta i hop en militär insatsstyrka för att befria Dawit Isaak.
- Dawit Isaak har blivit tillfångatagen av en ond regim, och vi i Sverige kan inte bara nöja oss med att konstatera att de inte tänker släppa honom. Svenska medborgare måste känna att de har full uppbackning hemifrån, och en militär insats skulle också kunna tjäna som ett avskräckande exempel för andra diktaturer som planerar att kidnappa svenskar, säger han till Expressen.se.

"Symbol för yttrandefrihet"

Niklas Wykman har varit engagerad i frågan om Dawit Isaak i fler år och säger att den tysta diplomatin inte visat sig effektiv.
- Dawit Isaak är en symbol för yttrandefrihet och kampen för demokrati, och han har blivit obefogat fängslad. Därför tycker jag det är befogat med en militär insats, säger han.

Flera misslyckade exempel

Men enligt Stefan Ring är en fritagningsförsök av den typ som Niklas Wykman föreslår mycket komplicerade, även om det finns svenska förband som är utbildade för den här typen av situationer.
- Dels bygger det ju på att man vet exakt vart personen, i det här fallet då Dawit Isaak, befinner sig.  Men även om man vet det är det mycket lätt för hans fångvaktare att flytta på honom. Det är även mycket annat som kan gå snett, ett exempel är den misslyckade fritagningen av amerikansk gisslan på ambassaden i Teheran 1980. Den amerikanska insatsstyrkan Delta Force fick då avbryta operationen innan fritagningen på grund av teknikska fel och det hela slutade i katastrof då en helikopter krockade med ett stillastående plan, säger Stefan Ring som avfärdar planen om ogenomtänkt och orealistisk.

"Läst för mycket Coq Rogue"

- Det låter som om han läst för mycket Coq Rogue eller James Bond. Sådant här kanske kan fungera i böcker och filmer, men inte i verkligheten. Dessutom tycker jag att det är vårdslöst att vilja slösa med soldatliv på det här sättet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag