Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muf-ordföranden: ”Måste vinna tillbaka SD-väljare”

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, 25, menar att den stora utmaningen för partiet är att vinna tillbaka SD-väljare, utan att tappa andra röster. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Muf-ordföranden menar att M-ledningen med Ulf Kristersson i spetsen måste anstränga sig för att hålla ihop Alliansen hela vägen till en eventuell talmansrunda där Stefan Löfven röstas bort. Foto: SVEN LINDWALL

Det är migrationsfrågan som splittrar de borgerliga partierna, i övrigt är man överens om väldigt mycket. 

Det säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa i en intervju med Aftonbladet – där han även slår fast att M måste vinna tillbaka SD-väljare utan att tappa andra.

– Det är svårt och jag vet inte riktigt om partiledningen lyckats få ihop den cocktailen ännu, säger Dousa till tidningen.  

Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf, vill förstås se ett maktskifte efter höstens val. I en intervju i Aftonbladet pratar han om partiets och Alliansens utmaningar. 

Trots att samarbetet mellan de borgerliga partierna har svajat en hel del under mandatperioden menar Dousa partierna är överens om mycket. Och det bådar gott för framtiden. 

– Om man drar ut tidshorisonten över 10- 20 år skulle jag säga att de borgerliga partierna är mer enade än någonsin. Det gäller synen på skatter, kärnkraft och Nato. Det är bara migrationsfrågan som splittrar nu, säger Benjamin Dousa till tidningen.

Benjamin Dousa: ”Kan inte sopa det under mattan”

Å andra sidan är migrationsfrågan varken enkel att nå samsyn i eller oviktig. 

Enligt många mätningar är det migrationsfrågan en av de frågor som väljarna tycker är allra viktigast. 

– Ja, man kan inte sopa det under mattan och tro att det blir en enkel resa. Men vi är i opposition nu och behöver inte vara helt eniga i allt. Det måste för tusan spela roll om Centerpartiet får 15 procent och vi det samma, eller om de får 7-8 procent och vi 25. Det måste göra skillnad i regeringspolitiken, säger Benjamin Dousa till Aftonbladet. 

 

LÄS MER: Muf-ledarens krav på Kristersson: Sälj vapen till fler länder 

 

Måste vinna tillbaka SD-väljare

Muf-ordföranden menar att M-ledningen med Ulf Kristersson i spetsen måste anstränga sig för att hålla ihop Alliansen hela vägen till en eventuell talmansrunda där Stefan Löfven röstas bort. 

För partiets del är den stora utmaningen en annan. 

– Där är utmaningen att å ena sidan försöka vinna tillbaka SD-väljare som lämnade oss både 2010 och 2014, men samtidigt inte tappa det andra benet. Det är svårt och jag vet inte riktigt om partiledningen lyckats få ihop den cocktailen ännu, säger Benjamin Dousa till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Här spexar Bildt – stjäl uppmärksamheten från Dousa 

 

Vill inte se SD-samarbete 

Han vill inte att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna – även om partiet i så fall kanske skulle kunna få igenom mer politik. 

Dousa säger till Aftonbladet att det finns "fundamentala ideologiska skillnader" mellan de borgerliga partierna och SD. Samtidigt vore det fel att dra tillbaka förslag – om exempelvis strängare straff och fler poliser – om SD vill rösta för dem, enligt Muf-ordföranden.