Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muf-ordföranden: ”Jag har blivit spottad på”

Foto: ELIN KARDELL
Expressens Filippa Rogvall intervjuar Benjamin Dousa.
Foto: ELIN KARDELL

KARLSTAD. Benjamin Dousa, 26, bor kvar nära barndomens Husby.

I en intervju med Expressen berättar Muf-ordföranden om att samla kraft från klipp med Jonas Sjöstedt, varför han vill lägga ner P3 och engagemanget för förorten.

– Jag har blivit spottad på. Man blir härdad som moderat på Järvafältet, säger Benjamin Dousa.

Det har gått två år sedan Benjamin Dousa valdes till ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Tolv år sedan han gick med i paritet. 

Det är en rutinerad ungdomspolitiker som möter Expressen på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad.

Samtidigt är det lätt att fastna vid Dousas bakgrund och klassresa. Uppväxten i Stockholmsförorten Husby sticker ut bland partikamraterna. Hans ensamstående mamma arbetade som städare. Han pratade så dålig svenska att hon lyckades tjata in honom på en innerstadsskola, vilket blev en vändpunkt. 

I dag kritiserar Benjamin Dousa sin egen generation för att fly undan hårt arbete. 

Hur såg du själv på dina förutsättningar för att lyckas?

– Där och då ser man inte sina förutsättningar från ett nyktert perspektiv. Jag såg bara mina andra kompisar som bodde i Husby och Kista. Jag var ungefär lika dålig, jag gick i den näst bästa mattegruppen och tänkte att det funkade ganska bra för mig. Jag tyckte inte alls att det var en bra idé att byta skola. Först när jag kom till den nya skolan insåg jag vilken låg nivå jag låg på jämfört med alla andra elever där. 

Tittar på klipp med Jonas Sjöstedt

Benjamin Dousa har alltid varit höger. Det var oundvikligt säger han, eftersom hans morfar flydde från kommunistkontrollerade Tjeckien.

– Jag har växt upp med gamla historier om vad kommunisterna gjorde mot folket där. Då blir man inte vänster. Min mamma har röstat på Folkpartiet, men jag tyckte att Moderaterna på ett tydligare sätt stod upp för att ansträngning ska löna sig. Att man ska göra rätt för sig.

Hur djupt rotade är känslorna mot vänstern?

– Ibland när jag ifrågasätter varför jag gör det här – man ska i väg tidigt på morgonen till en kampanj, det är duggigt ute, och man är trött från dagen innan – då brukar jag titta på ett klipp med Jonas Sjöstedt. Då blir man riktigt taggad på att fortsätta kämpa.

Du har sagt att du inte ser dig själv som yrkespolitiker. Varför inte?

– Alla som får politiska förtroendeuppdrag borde se det som att man sitter på lånad tid. Jag ser femtonåringar i Muf som säger att de vill bli ministrar, och det tror jag kan bli farligt i rollen som politiker. Man vågar inte säga vad man tycker, man är rädd för att karriärbanan kommer att förstöras. Jag har jobbat utanför politiken, har en examen och kan säga vad jag tycker. Blir jag petad kan jag fortsätta ändå.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Benjamin Dousa: ”Jag har blivit spottad på”

Benjamin Dousa har länge varit aktiv i stadsdelsnämnden för Rinkeby-Kista, där Husby ingår och där han fortfarande är bosatt. I höstas tog han över som ordförande i nämnden. Området som ibland kallas Järvafältet är invandrartätt och uppmärksammas ofta i media på grund av hög kriminalitet och arbetslöshet. 

– I Muf får man svinga mycket och prata värderingar. I stadsdelen kan jag faktiskt genomföra saker, men man måste vara pragmatisk. Kombinationen är väldigt lärorik och kul.

Hur är det att vara blå i ett så rött område?

– Jag har blivit jagad av vänsteraktivister. Jag har blivit spottad på. Man blir härdad som moderat på Järvafältet. Jag blir starkare i min roll som Muf-ordförande också. Det ska mycket till för att få mig ur balans när man har varit med i så många år på Järvafältet. 

Vad vill du göra för Rinkeby-Kista?

– Jag vill bryta bidragsberoendet. Det ser jag som den enskilt viktigaste reformen som jag kan driva igenom. Att se till att fler människor kommer i arbete. Vi ser att barn i hög utsträckning ärver sina föräldrars bidragsberoende och utanförskap. Det skär i mitt hjärta allra mest. 

Du har kritiserat Moderaterna för att ha svängt för mycket i sin politik de senaste åren. När började partiet gå i fel riktning?

– Det började gå snett under Reinfeldts andra mandatperiod. Det började blossa upp rätt stora problem kopplade till kriminalitet och integration. Hade man varit en äkta nymoderat hade man löst samhällsproblemen och levererat bra politik. Det gjorde man inte. Man blundade för problemen. Man blev trött. Det viktigaste var att förvalta i stället för att driva igenom reformer. Sedan var decemberöverenskommelsen det absolut största misstaget som Moderaterna har gjort de senaste 50 åren.

Benjamin Dousa valdes till Muf-ordförande hösten 2016.
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Svårt för Annie Lööf att komma tillbaka”

Dousas ledarskap innebar en högersväng för Moderata ungdomsförbundet, särskilt i invandringsfrågan. Han vill se hårdare krav på nyanlända, exempelvis genom att införa särskilda lån i stället för bidrag. 

– Där och då ska man ha klart för sig att det var väldigt kontroversiellt att gå i den riktningen. I dag pratar Ulf Kristersson om kvalificering till vissa bidragssystem, det är något Muf har pratat om sedan jag blev vald. Jag tycker att det börjar gå i rätt riktning.

Nu stryker man ordet ”nya” ur Moderaterna. Är det spiken i kistan för Reinfeldt-eran?

– Det är väl ett sätt att symbolisera det i alla fall. Jag tycker att det viktigaste är politikens innehåll, och den går åt rätt riktning. 

Kommer alliansen att hitta tillbaka till varandra inför nästa val?

– Med Centerpartiet tror jag tyvärr att det är kört de kommande tio-femton åren. Annie Lööf är för hårt investerad i det socialdemokratiska regeringsprojektet just nu, det blir svårt för henne att komma tillbaka. 

– Liberalernas väg beror på vem de väljer som partiledare. Det är osannolikt att Liberalerna river samarbetet under mandatperioden, men att de säger att det inför nästa val inte finns på kartan att ingå i en januariöverenskommelse. 

Hur förlåtande är Moderaterna?

– Bevisbördan är på Liberalernas sida. De måste bevisa att de är ett tydligt borgerligt parti. Kan de bevisa att de inte har för avsikt att släppa fram Socialdemokraterna, då tycker jag att vi ska vara väldigt förlåtande. 

”Vill inte ha Kent Ekeroth som justitieminister”

Kristdemokraterna har haft stora framgångar opinionsmässigt samtidigt som Moderaterna backar. Vad beror det på?

– Ebba Busch Thor är väldigt skicklig. Hon hittar konflikter, tar strid mot regeringen och hittar friktionsområden som människor reagerar på. Där har Moderaterna en del att lära. Vi ska ta konflikt om de stora problem som finns i Sverige i dag, kopplat till integration, kriminalitet, trygghet och regeringens prioriteringar. De investerar i familjevecka, friår och nattåg till Europa samtidigt som dödsskjutningarna har fördubblats den senaste mandatperioden. Där ska vår konflikt ligga. 

Är det fel att påstå att öppningen mot SD är en del av KD:s framgång?

– Ja, de började växa i somras och då var den dörren stängd. Alla vet vad KD tycker i regeringsfrågan och i centrala politiska områden. Man kan hata eller älska Kristdemokraterna, men man vet alltid var man har dem. Så måste det vara med oss Moderater också.

Hur bör Moderaterna förhålla sig till Sverigedemokraterna?

– Ulfs linje är väldigt rimlig. Alla partier pratar redan med varandra i dag, och vi ska inte undvika att prata med dem. Om både vi och SD är för hårdare straff ska inte vi ändra oss. Det är en annan sak att blida regering med ett gemensamt ”konservativt block”. Jag vill inte ha Kent Ekeroth som justitieminister. Det är helt fel väg att gå. 

Benjamin Dousa har öppnat för att samtala med SD, men han vill inte se sverigedemokrater i regeringen.
Foto: ELIN KARDELL

Ekeroth har numera lämnat SD. Har partiet förändrats?

– Det är uppenbart att SD har förändrats rätt mycket de senaste 20 åren. Vi får väl se var de är om 20 år till. Jag tycker fortfarande inte att de har rensat klart. Delvis är det inte klarlagt internt vilka som var med i begynnelsestadiet, vilka som var engagerade när man öppet hade tydligt rasistiska inslag. De skulle behöva en extern forskare som går igenom allt. SD är fortfarande inte ett parti som alla andra. 

Vad är problemet i att prata om ett ”konservativt block”?

– Jag hade inte haft något emot att bilda ett block med ett vanligt konservativt parti, men SD är ett nationalistiskt parti. De värderingarna är inte samma som KD och Moderaterna. Jag vill inte se sverigedemokrater i regeringen.

Vill lägga ner Melodifestivalen och P3

Du vill halvera stödet till public service. Varför?

– Givet att public service nu är på skattesedeln är det inte rimligt att lägga så mycket pengar på Melodifestivalen och ”Ligga med P3”. Public service ska hålla på med nyhetsrapportering, krisberedskap och vissa demokratiuppdrag. Jag hade gärna sett att P3 var reklamradio som fick klara sig på egna ben. TV4 har program som liknar Melodifestivalen och de fungerar jättebra. Jag tror att folk kan leva med fem minuters reklampaus. 

Jimmie Åkesson vill också lägga ner P3. Hur skiljer sig er syn på public service?

– Muf har tyckt det här sedan vi grundades. Skillnaden mellan vår mediepolitik och SD:s är att vi vill begränsa public service eftersom det är fel att använda skattebetalarnas pengar på det sättet. SD vill styra mediepolitiken. De tycker att man ska ta bort ”Ligga med P3” och ha ett vikingaprogram i stället. Jag tycker att båda får klara sig själva på en kommersiell marknad. 

Moderaterna ska ta fram ett nytt idéprogram och du är med i arbetsgruppen. Vad vill du tillföra? 

– Jag hoppas kunna lyfta blicken lite. Mycket i politiken handlar om de dagsaktuella problemen, bränder här och nu. Kriminalitet, bidragsberoende och klimatet. Det här handlar om Moderaternas roll, hur man kombinerar konservatism med liberalism. Moderaternas resa i de två ideologierna har också skiftat över tid. Där hoppas jag komma med viktiga inspel.

Vad innebär ett nytt idéprogram för partiet?

– Det återstår att se. Jag hoppas att det innebär ökat självförtroende. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.