Muf-ordföranden Benjamin Dousa berättar bakgrunden till att den tidigare M-ledaren fick avgå. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSENMuf-ordföranden Benjamin Dousa berättar bakgrunden till att den tidigare M-ledaren fick avgå. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Muf-ordföranden Benjamin Dousa berättar bakgrunden till att den tidigare M-ledaren fick avgå. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
"Alla visste att det här måste ske innan partiets arbetsstämma", säger han i Ekots lördagsintervju. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN"Alla visste att det här måste ske innan partiets arbetsstämma", säger han i Ekots lördagsintervju. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Alla visste att det här måste ske innan partiets arbetsstämma", säger han i Ekots lördagsintervju. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Muf-ordförande om Kinberg Batras avgång: "Alla visste"

Publicerad

Han tog upp Anna Kinberg Batras förtroendeproblem med partistyrelsen redan i våras.

Nu berättar Muf-ordförande Benjamin Dousa bakgrunden till att den tidigare M-ledaren fick avgå.

 – Alla visste att det här måste ske innan partiets arbetsstämma, säger han i Ekots lördagsintervju.

När opinionssiffrorna för Moderaterna började rasa nedåt i början av det här året blev krisen inom partiet allt mer uppenbar.

Samtidigt kände Muf-ordförande Benjamin Dousa att väljarnas förtroende för partiledaren också gick nedåt. Han avslöjar nu i Ekots lördagsintervju hur han vid flera tillfällen tog upp problemet under möten med partistyrelsen, men även om många inom partiet var överens i kritiken valde man att ge Anna Kinberg Batra fortsatt förtroende – med förhoppning att hon skulle lära av kritiken och ändra strategi.

"Jag kände hela sommaren att det här förtroendet naggats ytterligare i kanten" säger Muf-ordförande Benjamin Dousa.Foto: LISA MATTISSON / EXPRESSEN

– Efter sommaren kände allt fler att man inte tagit till sig av kritik. Jag kände hela sommaren att det här förtroendet naggats ytterligare i kanten och hörde jag från mina kolleger att det här förtroendet håller på att brisera, säger Benjamin Dousa.

Benjamin Dousa: Till slut bara en tidsfråga

Han var inte medveten om att Solnas kommunalråd Pehr Granfalk skulle gå ut och offentligt kräva partiledarens avgång, däremot bekräftar han SvD:s uppgifter om att Anna Kinberg Batra fått erbjudande om att själv avgå innan kritiken riktades öppet mot henne.

– Jag vet att ordförande för Stockholm län och stad har haft direktkontakt med henne, säger Benjamin Dousa till Ekot.

 

LÄS MER: Elva förbund bakom kravet på Kinberg Batra

 

Benjamin Dousa bekräftar SvD:s uppgifter om att Anna Kinberg Batra fått erbjudande om att själv avgå innan kritiken riktades öppet mot henne.Foto: Christian Örnberg

 

Redan innan den offentliga kritiken – där länsförbund efter länsförbund anslöt sig till de som krävde M-ledarens avgång – började var det uppenbart inom partiet att Anna Kinberg Batras dagar som partiledare var räknade.

– Jag kände att nu handlar det om dagar, veckor, kanske en månad. Alla visste att det här måste ske innan partiets arbetsstämma, så då blev det till slut bara tidsfråga innan det skulle hända, säger Benjamin Dousa.

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batra avgår 

 

Kritisk mot Mikael Odenberg

Muf-ordförande har i dag stor tilltro till framtiden och hoppas att Ulf Kristersson väljs till ny M-ledare:

– Nu när Ulf Kristersson tillkännagett sin kandidatur ser jag med tillförsikt på framtiden. Det är klart att han med till exempel Elisabeth Svantesson vid sin sida har goda chanser att vinna valet.

 

Ulf Kristersson meddelade på fredagen att han kandiderar till att bli Moderaternas nya partiledare.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Ständige förloraren Ulf Kristerssons revansch 

 

Samtidigt är Dousa skarpt kritisk till den Ulf Kristersson motkandidat till partiledarposten, Mikael Odenberg.

Benjamin Dousa menar att Odenberg medvetet försökt skada Moderaterna under en längre tid, då den förre M-toppen vid upprpeade tillfällen kritiserat sitt eget parti.

– Mitt eget förtroende för Odenberg är inte så stort, han har ganska öppet skjutit på partiledningen oavsett vad den gjort. Då kan man fundera på om han haft en agenda hela tiden, det tycker jag är illojalt.

 

Dousa är skarpt kritisk till Mikael Odenberg som är Ulf Kristerssons motkandidat om partiledarposten.Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

LÄS MER: Mikael Odenberg vill bli partiledare för Moderaterna

 

Han fortsätter:

– Min bedömning är att stödet för honom internt är begränsat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag