Muf om snuset: "Idioti och förmynderi"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rasmus Törnblom, ordförande i moderata ungdomsförbundet.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S).
Foto: Jens L'Estrade

Folkhälsominister Gabriel Wikström tog i dag emot tobaksutredningen som bland annat föreslår att en miljon snusare inte ska få se produkten de vill köpa. 

Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom slog till direkt: 

– Idioti och förmynderi. Gabriel Wikström är en förbudsfanatiker som verkar vara rädd för det mesta. 

Folkhälsominister Gabriel Wikström tog i förmiddags emot den 616 sidor långa utredningen med förslag på åtgärder för att minska tobaksbruket. 

– Det är ett gediget arbete som tobaksutredaren har gjort, och det finns all anledning att återkomma till förslagen i närtid, konstaterade ministern på en pressträff. 

Regeringens ambition är att allt tobaksbruk ska minska – både rökning och snusande.

MUF-ordföranden rasande

Det gör MUF-ordföranden Rasmus Törnblom rasande.

– Jag tror inte att Gabriel Wikström vet bättre än en miljon svenskar vad de ska och inte ska göra. Det är idioti och förmynderi. Gabriel Wikström borde kallas för förbudsminister om han går vidare med det här. Det skulle inte förvåna mig om han har cykelhjälm och munskydd när han går till jobbet.

Hur ska man begränsa tobak för ungdomar då?

– Det är bra med de åldersgränser som finns, och så får man se till att de som säljer tobak inte gör det till minderåriga. Men att göra det svårare för vuxna människor att använda en produkt som är laglig förstår jag mig inte på.

Vad menar du då är allvarligast med de förslag som utredaren presenterat?

– Det är att regeringen har en minister som uttalat sig positivt till en tobaksstrategi där Sverige 2025 ska vara tobaksfritt. Om det är regeringens ambition att Sverige ska bli snusfritt, då måste regeringen säga det - tydligt. 

Snus positivt ur folkhälsosynpunkt

Enligt Rasmus Törnblom är det tydligt att snus kan göra att fler slutar röka – något som är positivt ur folkhälsosynpunkt. 

Detta har också konstaterats i tidigare statliga utredningar. 

I Folkhälsomyndighetens folkhälsorapport 2005 konstaterades till exempel att sannolikheten för att förbli rökfri var 50 procent större bland de som använt snus vid rökstoppet.

"Dessa resultat tyder på att nettoeffekterna av de ändrade tobaksvanorna i folkhälsohänseende är positiva, eftersom rökning är så mycket farligare för hälsan än snus", skrev Folkhälsomyndigheten då.

Detsamma konstaterades i EU-kommissionens tobaksrapport 2008. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.