Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muf om namnvalet: "Det är historielöst"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Moderata ungdomsförbundet bildades under namnet Ungsvenskarna för 81 år sen som en kraftig motreaktion mot rasism, nazism, intolerans och kollektivism", säger Rasmus Törnblom, Muf:s ordförande.
Foto: Muf
Tobias Andersson blir ordförande i nya SDU Ungsvenskarna.
Foto: Pressbild

Muf bildades under namnet Ungsvenskarna för 81 år sedan. Nu väljer Sverigedemokraterna samma namn till sitt nya ungdomsförbund.

Rasmus Törnblom, Muf:s ordförande, kallar namnvalet för historielöst.

– Moderata ungdomsförbundet bildades under namnet Ungsvenskarna för 81 år sen som en kraftig motreaktion mot rasism, nazism, intolerans och kollektivism, säger han.

Muf granskar nu om de äger rättigheterna till namnet.

SD:s nya ungdomsförbund kommer att heta Ungsvenskarna SDU. Namnet Ungsvenskarna har en lång historia inom svensk politik, då Muf bildades under det namnet 1934.

Detta efter att dåvarande Högerns ungdomsförbund, SNU, utvecklats till en nazistisk organisation och moderpartiet till slut brutit med dem.

Tobias Andersson, Ungsvenskarnas SDU, har till Expressen bekräftat att orsaken till namnvalet är dess historiska innebörd.

– SNU blev ett mer fascistiskt och nazistiskt ungdomsförbund medan Ungsvenskarna blev Muf. Vi tycker att den historiska anekdoten är väldigt lämplig, säger han.

"Saknar kontakt med samtiden"

Moderaternas ungdomsförbund, Muf, reagerar mycket kraftigt på SD:s val. De kallar det för historielöst.

– Moderata ungdomsförbundet bildades under namnet Ungsvenskarna för 81 år sen som en kraftig motreaktion mot rasism, nazism, intolerans och kollektivism. Så det är historielöst att som Sverigedemokrat göra anspråk på just det namnet, säger Rasmus Törnblom, Muf:s ordförande.

Han tycker att ungdomsförbundet Ungsvenskarna (det som bildades 1934) hade en helt annan syn på alla människors lika värde än SDU har i dag.

– Det går verkligen att ifrågasätta kontakten med sin samtid när man kallar sig för något som kanske kändes fräscht för 81 år sedan och i dag bara förekommer i våra jubileumsskrifter, säger han.

Inleder en granskning

Reaktionerna har varit många på namnvalet. En av de som reagerat är socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld, på Twitter.


https://twitter.com/UlfBjereld/status/649539768515231744

Nu ska Muf granska om de äger rättigheterna till namnet.

– Först och främst tar vi tar strid mot Sverigedemokraternas idéer, oavsett vad de heter. Men vi tittar givetvis på förutsättningarna att juridiskt ifrågasätta detta, säger Rasmus Törnblom, Muf.

Det kontroversiella valet kan alltså innebära att SD dras in i ännu en namnstrid, utöver den mycket omdiskuterade med sitt tidigare ungdomsförbund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.