Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muf: MP redo ge sig i kast med rasisterna

Magda Rasmusson, Grön ungdom, och Erik Bengtzboe, Muf.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, anklagar oppositionen för att söka stöd från rasister för att kunna rösta ner delar av regeringens budget.

I ett öppet brev till Grön Ungdoms språkrör skriver Muf:s ledning: "Vi har lovat att aldrig ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken".

– Vi är genuint besvikna på Miljöpartiet i den här frågan, säger Erik Bengtzboe, ordförande för Muf.

Den rödgröna oppositionen har enats med Sverigedemokraterna om att stoppa regeringens förslag om att höja brytpunkten för statlig skatt.

Men sista ordet är inte sagt och riksdagen måste i november rösta igenom förändringen av budgeten.

Nu skriver Muf:s tre högsta företrädare ett öppet brev till Miljöpartiets språkrör där de uppmanar Miljöpartiet att inte ge SD inflytande över budgeten.

– Vi är genuint besvikna på Miljöpartiet i den här frågan. De har tidigare varit våra vänner för ett öppet och tolerant Sverige men nu ger de sken av att vara redo att ge sig i kast med rasisterna. Vi menar att man inte bara kan säga nej till rasisternas politik utan man måste också säga nej till själva rasisterna, säger Erik Bengtzboe, ordförande för Muf.

Oppositionen brukar ju säga att SD ofta röstar för regeringens förslag, vad är skillnaden i det här fallet?

– Det som är skillnaden här är att man ändrar och skräddarsyr sina förslag för att få med sig Sverigedemokraterna. Man regelrätt förhandlar, sen kanske man inte gör det sittandes vid ett bord, men det är de facto det man gör.

Vad hoppas du uppnå med det här brevet?

– Jag hoppas att både Grön ungdom och Miljöpartiet inser vad man ger sig i kast med och inser att man måste reagera på detta.

"Har aldrig samarbetat med SD"

Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson tycker att Muf:s ledning kommer med starka anklagelser och menar att brevet är verklighetsfrånvänt.

– Det finns inget parti som står så långt ifrån Sverigedemokraterna som Miljöpartiet. Vi har aldrig samarbetat med Sverigedemokraterna och vi kommer aldrig att samarbeta med dom. Det Miljöpartiet gör här är helt enkelt att rösta för sin egen politik.

Du menar att ni inte samarbetade med SD?

– Det stämmer. Miljöpartiet tycker att våra gemensamma resurser ska gå till att satsa på framför allt klimatet och skolan. Inte att man ska sänka skatten för höginkomsttagare.

I dag behöver de som tjänar mer än 36 158 kronor i månaden betala statlig inkomstskatt på 20 procent. I regeringens budgetförslag skulle den gränsen höjas till 37 417 kronor i månaden och det är det förslaget som oppositionen vill stoppa.

Läs hela brevet från Muf

Öppet brev för öppenhet

 

till Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom

 

Vi företräder olika ungdomsförbund som till stora delar står på olika ideologiska grunder. Vi står ibland på helt olika sidor i debatten. Det är inte alltid vi i våra politiska resonemang hamnar i samma slutsats, eller ens har samma utgångspunkt när vi formulerar våra idéer.

Samtidigt har vårt och ert ställningstagande i frågan om hur Sverige ska fortsätta att utvecklas till ett öppet och tolerant land dit människor är lika välkomna för jobb som för en fristad från förtryck och förföljelse alltid varit tydligt. När vissa partier velat stoppa människors möjligheter att komma till Sverige för jobb och en bättre framtid har andra velat stoppa människor från att komma hit för kärlek eller undan krig och förföljelse. I dessa frågor har vi tillsammans agerat med kraft för fortsatt öppenhet. Tillsammans har vi tagit ansvar för vilket land Sverige ska vara i framtiden.

 

Att de parlamentariska förutsättningarna har förändrats sedan Sverigedemokraternas inträde i riksdagen är känt. Däremot har vår ambition, tillsammans med vad vi uppfattade även vara er och övriga vänsterpartiers, aldrig varit att låta de förändra politiken. I ett läge där en majoritet saknas har alla som vill hålla främlingsfientlighet borta ett långsiktigt ansvar att ta. Vi har lovat att aldrig ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken. Tillsammans har vi till och med valt att ta Sverige i en helt annan riktning, unikt gentemot alla andra länder som befunnit sig i liknande situationer. Vi har tillsammans sagt nej till rasismen. Men det duger inte att bara säga nej till rasismen, man måste också säga nej till rasisterna.

Ibland har Sverigedemokraterna röstat med våra partier. Ibland har de röstat med era. Ibland har de röstat med oss alla. Aldrig tidigare har någon sökt deras väg för majoritet och kortsiktigt inflytande. I samband med höstens budget så signalerar nu samtliga röd-gröna partier att man är villiga att förflytta gränsen för anständighet i Sveriges riksdag. Att vissa partier låter sin smygrasism skina igenom är kanske inget som förvånar oss, men att ni låter Miljöpartiet gå i samarbete med rasisterna är uppriktigt förvånade.

Att ni nu väljer att aktivt formulera om och söka konsensus med rasisterna är att släppa in främlingsfientligheten i politiken. En väg som vi vägrar ta, och inte tidigare heller ni velat ta. Vi står fast vid vårt beslut att aldrig släppa in varken rasisterna eller rasismen. De tre röd-gröna partierna har nu framför öppen ridå omformulerat sina ställningstaganden för att passa Sverigedemokraterna. Ni söker samarbete, och ni når det.

 

Att vi har olika syn på hur mycket drivkrafterna för arbete ska stärkas är varken en nyhet eller en chock. Vi har olika prioriteringar, och gör olika bedömningar. Men vill man förändra måste man också ta ansvar för konsekvenserna där efter. Ni släpper nu kanske inte in rasismen i politiken, men ni släpper in rasisterna.

Det är inte pengar i plånboken för människor som jobbar som ni röstar ner för att satsa på välfärden eller något annat. Det är främlingsfientlighetens röst ni stärker. Ni som tidigare varit våra vänner för öppenhet och för tolerans, kan ni acceptera och ta ansvar för detta?

 

Erik Bengtzboe

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Rasmus Törnblom

1:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Carin Carlsson

2:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.