Muf-ledaren nöjd att Ship to Gaza misslyckats

Publicerad
Uppdaterad
Niklas Wykman, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, är nöjd över att Ship to Gaza inte fick komma fram till sitt mål. "Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig", skriver Wykman i sin Facebookstatus och kallar de ombordvarande på fartygen för "nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare".
- Ship to Gaza är en politisk provokation, säger Muf-ledaren till Expressen.se.
Reaktionerna och fördömandena från omvärlden har kommit i skarpa ordalag samtidigt som Israel har försökt försvara sin aktion mot Ship to Gaza.
Mufs ordförande Niklas Wykman skriver i sin status på Facebook:
”Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Hamas förtrycker och förföljer Gazaborna samtidigt som de överst på dagordningen har att utrota Israel. Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare.”
Vad menar du, Niklas Wykman?
- Man måste givetvis skilja på två saker. Bordningen av fartyget och händelserna ombord, och där måste Israel kunna presentera en förklaring till hur det hände och varför det hände. Om den förklaringen inte är godtagbar måste de som är ansvariga ställas till svars.
Niklas Wykman, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, är nöjd över att Ship to Gaza inte fick komma fram till sitt mål. Foto: Jocke Berglund- Den andra händelsen är att vi har försökt belysa hur cyniskt det är att förklä en politisk manifestation som välgörenhet. Ship to Gazas syfte är inte välgörenhet. Det är en politisk aktion där man ville skapa något motsvarade det som nu har hänt, nämligen en politisk kris. Syftet med resan är inte välgörenhet till människorna på Gaza, som väl behöver det. Om det hade varit syftet finns det redan ett stort antal hjälp- och biståndsorganisationer på plats. Ship to Gaza är från början en politisk provokation som inte hjälper människorna på Gaza, menar Niklas Wykman.
Har man inte rätt att protestera mot den marina blockaden?
- Om man vill människorna på Gaza väl måste man söka en hållbar fred. Det gör man inte på det här sättet. Men framför allt, om man kollar på 2008 och den propagandaseger som Hamas tog då Ship to Gaza tilläts lägga till. Hamas är en av de värsta förtryckarregimer vi har, som begår ett väldigt stort övergrepp mot människorna på Gaza. Hamas är ett problem för Israel men framför allt skapar de ett väldigt stort lidande för människorna på Gaza. Våld och förtryck och mord tillhör vardagen.
Men har Ship to Gaza rätt att protestera mot blockaden?
- Det har man all rätt att göra. Däremot att bryta sig in är en annan sak.
Vad har du fått för reaktioner på din Facebookstatus?
- Det har motsvarat ungefär det här, att folk ställer frågor och undrar hur man menar. Jag vill belysa att man inte kan göra människorna i Gaza väl genom att stärka Hamas.
Vilken är din hållning i Israel-Palestina-konflikten?
- Att man ska uppnå en hållbar fred, där alla människor kan leva bra liv, oavsett vad man kallar sig själv och vem man är.
SSU:s ordförande Jutte Guteland reagerar kraftigt på Wykmans uttalande och säger till TT:
- Det är bland det värsta han har gjort. Det är totalt oacceptabelt. Det handlar om våld och mord på hjälparbetare och brott mot folkrätten, säger hon.
- Moderaterna måste nu reagera och slänga ut Wykman från partistyrelsen, annars är det här moderat politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag