Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppmoderat kräver
Wallströms avgång

Skånemoderaterna kräver nu utrikes minister Margot Wallströms avgång. Det meddelar Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman på Facebook.Foto: Cornelia Nordström
Lars-Ingvar Ljungmans inlägg på Facebook. Foto: Skärmavbild/Facebook
Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, kräver Margot Wallströms avgång.Foto: Anna-Karin Nilsson
Margot Wallström.Foto: Henrik Montgomery / Tt

Skånemoderaterna kräver nu utrikes minister Margot Wallströms avgång.

Det meddelar Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman på Facebook.

Men de får inte gehör från partiledningen.

– Något misstroendevotum är inte aktuellt, säger Anna Kinberg Batra till Expressen.

Under söndagens möte i Moderaternas regionstyrelse i Skåne fattades beslut att kräva utrikesministerns avgång. "Hennes agerande är inte förenligt med utrikesministerposten", skriver Lars-Olof Ljungman bland annat på sin Facebooksida.

– Det är en facklig organisation som naturligtvis också är en lobbyorganisation. Även om hon är utrikesminister så fattar regeringen kollektiva beslut. Jag tycker det är viktigt att regeringen då har företrädare som har en neutral ställning gentemot viktiga samhällsorganisationer och inte kan misstänkas fatta beslut på andra grunder än de riktiga, kommenterar han senare i Sydsvenskan.

Muf ställer samma krav

Moderaternas ungdomsförbund gick tidigare på söndagen ut med krav på misstroendevotum mot Wallström, efter ett av sina ordinarie förbundsstyrelsemöten.

Beslutet blev enhälligt: Moderaterna och övriga allianspartier bör nu lämna in en misstroendeförklaring mot Margot Wallström.

- Utrikesminister Margot Wallström har förbrukat sitt förtroende och borde avgå. Hon har tagit emot ett attraktivt lägenhetskontrakt från Kommunal utan att ställa sig själv frågorna; Är detta moraliskt? Och kan min objektivitet med detta ifrågasättas? säger Rasmus Törnblom, Muf-ordförande.

"Uppseendeväckande"

Muf menar att Margot Wallströms lägenhetskontrakt gör att hon inte är objektiv i sitt ämbete.

- Det uppstår väldigt många frågetecken kopplade till utrikesministerns relation till ett av arbetsmarknadens särintressen. Det är uppseendeväckande att ett fackförbund, i det här fallet Kommunal, fördelar bostäder till S-politiker för att stärka sin ställning i partiet, säger Rasmus Törnblom.

Rasmus Törnblom gick tidigare i veckan ut med kravet att alliansen bör fälla regeringen. Efter det beslöt Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, att lämna sitt uppdrag.

Bodil Sidén lämnade uppdrag

"Jag kan inte längre stå bakom de beslut som Moderata Ungdomsförbundets ledning fattar, därför ska jag inte längre utgöra en del av densamma", skrev Bodil Sidén då i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra delar inte Skånemoderaternas och ungdomsförbundets uppfattning.

– Det är klart att Sverige behöver byta regering, men jag söker mandat för en alliansregering. Något misstroendevotum är inte aktuellt, säger hon i Expressens livesändning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.