Muellers rapport presenteras troligen på torsdag

Robert Mueller Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump skriver på Twitter att rapporten författats av ”18 arga demokrater”. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet kommer troligen att presenteras på torsdag. 

Det uppgav en talesperson för justitiedepartementet på måndagen, rapporterar Bloomberg.

På Twitter skriver Donald Trump att rapporten ”borde ha fokuserat på människorna som spionerade på min 2016-kampanj, och andra som fabricerade hela Rysslands-bluffen”.

Robert Mueller överlämnade Rysslandsutredningen till justitieminister William Barr den 22 mars. Han offentliggjorde en fyra sidor lång sammanfattning av slutsatserna i den över 300 sidor långa rapporten. 

Enligt sammanfattningen har inga bevis framkommit för att president Donald Trumps kampanj konspirerat med Ryssland under valkampanjen. När det gäller frågan om Trump har försökt hindra rättvisan ska rapporten inte ha nått någon slutsats, enligt Barrs sammanfattning.

Hans sammanfattning har kritiserats och Demokraterna har krävt att hela utredningen ska göras offentlig. Flera av Robert Muellers medarbetare har samtidigt hävdat att rapporten i själva verket var mer kritisk mot presidenten än vad som framkommit.

Demokraterna har begärt att få ta del av hela Muellers rapport, som är resultatet av en närmare två år lång utredning, men den version som släpps på torsdag är redigerad. 

Trump kallar utredarna för ”18 arga demokrater”

På Twitter skriver Donald Trump ilsket om rapporten och kallar Robert Muellers utredningsteam för ”18 arga demokrater som också råkar vara Trump-hatare (och Clinton-supportrar)”. 

Han skriver vidare att rapporten ”borde ha fokuserat på människorna som spionerade på min 2016-kampanj, och andra som fabricerade hela Rysslands-bluffen”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1117825163234426882

I samband med att rapporten lämnades över till justitieministern i mars tillkännagav Trump att den friar honom totalt. Han sade också att han inte har något emot att rapporten blir offentlig.