Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mueller: Uppgifterna om Trump stämmer inte

Robert Mueller, chefen för Rysslandsutredningen. Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Cohen ljög för kongressen – på Donald Trumps order, enligt BuzzFeed.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kallade Michael Cohen för lögnare efter BuzzFeeds artikel. Foto: MAX BECHERER / NEW ORLEANS ADVOCATE / POLARIS/I POLARIS

Donald Trump uppmanade sin advokat Michael Cohen att ljuga inför kongressen om ett byggprojekt i Ryssland – det rapporterar BuzzFeed News. 

Men specialåklagaren Robert Muellers talesperson ifrågasätter på lördagsnatten delar av BuzzFeeds uppgifter. 

Flera högt uppsatta demokrater har rasat och menar att presidenten kan ha gjort sig skyldig till brott. 

”Han ljuger för att mildra sitt fängelsestraff”, twittrade Trump om Michael Cohen under fredagen.

Michael Cohen var under många år Donald Trumps personliga advokat och har tidigare sagt att han skulle ”ta en kula” för sin klient. 

Men under fjolåret bröt Michael Cohen med presidenten. 

Han erkände i höstas flera brott, och i december dömdes han till tre års fängelse.

Ljög om Rysslandsprojekt

Bland annat bröt Cohen mot kampanjlagar då han betalade kvinnor för att hålla tyst om påstådda affärer med Donald Trump. 

Michael Cohen erkände även att han ljugit för kongressen om ett byggprojekt i Ryssland. Det handlar om en skyskrapa som Trump hoppades bygga i Moskva. Förhandlingar om byggprojektet pågick så sent som juni 2016 – men Cohen fick kongressen att tro att förhandlingarna avslutades i januari 2016. 

Nu rapporterar BuzzFeed News att Donald Trump personligen uppmanat Michael Cohen att ljuga inför kongressen om Moskva-förhandlingarna. 

Enligt BuzzFeed fick federala utredare nys om presidentens uppmaning till Michael Cohen efter att ha gått igenom vittnesmål, mejl, textmeddelanden och andra dokument. Michael Cohen bekräftade senare uppgifterna under förhör, enligt BuzzFeed. 

Under lördagen tillbakavisar en talesperson för Robert Mueller – den speciella åklagare som utreder Trump-kampanjens kopplingar till Ryssland – delar av BuzzFeeds uppgifter.

”BuzzFeeds beskrivning av specifika uttalanden till [Mueller], och beskrivningar av dokument och vittnesmål som vi tagit del av angående Michael Cohens förhör i kongressen, stämmer inte”, säger talespersonen, enligt BuzzFeed.

https://twitter.com/BuzzFeedNews/status/1086419880025284608

Kommentaren från Muellers talesperson är ovanlig – specialåklagaren har gjort sig känd för att vägra bekräfta eller dementera uppgifter i nyhetsmedier. 

Demokrater rasar

Högt uppsatta demokrater har rasat efter BuzzFeed-artikeln. Flera demokratiska kongressledamöter menar att, om BuzzFeeds uppgifter stämmer, innebär det att presidenten gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak. 

”Om BuzzFeeds artikel är sann måste president Trump avgå eller ställas inför riksrätt”, twittrade kongressledamöten Joaquin Castro. 

Trump twittrade under fredagen om Michael Cohen:

”Han ljuger för att mildra sitt fängelsestraff”. 

LÄS MER: Donald Trumps tal – till abortdemonstranterna 

LÄS MER: Nytt möte mellan Trump och Kim Jong–Un i februari 

LÄS MER: Donald Trump kommer med nyheter om Mexiko-muren 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.