Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Mueller bryter tystnaden – och avgår

Robert Mueller håller sin presskonferens.
Robert Mueller ska under onsdagen göra ett uttalande om sin utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP/TT
Vladimir Putin och Donald Trump.
Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den särskilde utredaren Robert Mueller gjorde på onsdagen sitt första om sin utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

– Om vi hade varit säkra på att presidenten inte har begått ett brott hade vi sagt det, sade Mueller bland annat.

Robert Mueller meddelade att han avgår och lämnar justitiedepartementet. Han vill inte vittna om utredningen inför kongressen.

Mueller konstaterar i sitt anförande att Ryssland gjorde flera ansträngningar för att påverka det amerikanska presidentvalet man att man inte kunnat bevisa att Trumpkampanjen konspirerade med Ryssland:

– Det var otillräckliga bevis för att väcka åtal för en bredare konspiration. 

Gällande utredningen om huruvida presidenten hindrat rättvisan på ett brottsligt sätt säger Mueller:

– Om vi hade varit säkra på att presidenten inte har begått ett brott hade vi sagt det. Vi tog dock inte ställning till om presidenten begått ett brott.

Den särskilde utredaren förklarar skälen till det:

– Presidenten kan inte åtalas för ett federalt brott när han innehar sitt ämbete. Det är i strid med konstitutionen.

– Att åtala presidenten var därför inte en möjlighet vi kunde överväga.

Att anklaga presidenten för att ha hindrat rättvisan utan att åtala honom hade varit orättvist, resonerar Mueller, eftersom anklagelserna då inte skulle prövas i en domstol.

Däremot finns en möjlighet att inleda en icke straffrättslig process för att hålla presidenten ansvarig, säger Mueller. I rapporten slås fast att det är kongressen som har mandat att göra det, enligt CNN.

Vill inte säga mer

Mueller säger att han inte anser det lämpligt att säga något mer än vad han gjort om utredningen. Han kommer inte att ta frågor vid presskonferensen, och han vill inte vittna inför kongressen.

– Rapporten är mitt vittnesmål. Jag kommer därför inte att delge någon information utöver vad som redan har offentliggjorts i något framträdande inför kongressen.

Donald Trump reagerar på Muellers presskonferens med en tweet. 

”Inget har ändrats jämfört med Mueller-rapporten. Bevisningen var otillräcklig och därför är en person oskyldig i vårt land. Fallet avslutas! tack.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1133759237136494592

Andra tolkar Mueller helt annorlunda. Cory Booker, demokratisk senator som kandiderar i presidentvalet 2020, skriver på Twitter:

”Robert Muellers uttalande är tydligt: Kongressen är juridiskt och moraliskt skyldig att inleda riksrättsproceduren omedelbart.”

https://twitter.com/CoryBooker/status/1133761342421311489

Detta är första gången som Booker förespråkar ett riksrättsåtal mot Trump, skriver CNN.

Den ende republikanske kongressledamoten som förespråkat ett riksrättsåtal, Justin Amash, skriver på Twitter:

”Bollen är på vår planhalva, kongressen.”

https://twitter.com/justinamash/status/1133756898518470656

Utredningen pågick i två år

Efter att i nästan två års tid ha utrett misstankar om rysk inblandning i presidentvalet lämnade Mueller över resultatet till justitieminister William Barr i mars i år.

Barr publicerade en fyra sidor lång sammanfattning. Han drog slutsatsen att det saknas tillräckliga bevis för att utreda Donald Trump för övergrepp i rättssak. Han fann heller ingenting som tydde på att någon med koppling till Trumpkampanjen medvetet konspirerat med Ryssland. 

Omedelbart restes krav, främst från Demokraterna, om att justitieministern borde offentliggöra hela rapporten.

Mueller har tigit

Robert Mueller skrev i ett brev till William Barr att han misslyckats med att fånga ”sammanhangen, karaktären och substansen” i utredningen, rapporterade Washington Post för en månad sedan. Mueller har däremot hittills inte uttalat sig offentligt i frågan.

Den 18 april offentliggjordes en maskad version av rapporten. Utredningen slår fast att Ryssland lade sig i valet. President Trump ska också ha försökt ta kontroll över utredningen – och få Robert Mueller sparkad. 

Utredningen har funnit bevis för över 100 kontakter mellan personer knutna till Trumpkampanjen och Ryssland mellan november 2015 och januari 2017, rapporterade Business Insider. Mueller lämnar dock över till kongressen att avgöra om presidenten bör utredas för brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.