Mubarak fick med sig många miljarder

Publicerad
Uppdaterad
Egyptens förre diktator fick med sig enorma summor pengar när han lämnade landet.
Det tror experter som brittiska tidningen the Telegraph talat med.
Brittiska The Telegraph rapporterar att den 82-årige Mubarak använde sina sista 18 dagar vid makten för att säkra familjens förmögenhet. Det kan enligt experter röra sig om upp till motsvarande 455 miljarder kronor. Mycket kan familjens medlemmar ha tillskansat sig olagligt och en stor del av tillgångarna tros vara gömda utomlands – i USA, Storbritannien och Schweiz.
Schweiziska myndigheter har tidigare meddelat att de fryst eventuella tillgångar.
En ledande underrättelsekälla i ett västland säger dock till The Telegraph att information tyder på att Mubarak-familjens ekonomiska rådgivare började att flytta runt förmögenheten när revolutionen startade.
- Hade han verkligen pengar i Zürich kan de vara borta nu, säger den icke namngivna källan till The Telegraph.
I Kairo växer nu de folkliga kraven på att Hosni Mubarak ska ställas inför rätta för misstänkt korruption, rapporterar tidningen.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag