Egyptens president Hosni Mubarak höll ett tv-tal till folket på torsdagskvällen. Foto: AP
Egyptens president Hosni Mubarak höll ett tv-tal till folket på torsdagskvällen. Foto: AP

Mubarak avgår inte som president

Publicerad
Uppdaterad
Ilskan visste inga gränser på Befrielsetoerget efter Mubaraks tv-tal.
En hel nation hade väntat sig att han skulle meddela sin avgång på torsdagskvällen - i stället fick de höra att demonstranterna inte kommer straffas.
Nu pratar alla om miljonmarschen som väntas i morgon.
Regeringskällor och militärläckor sa innan talet att Mubarak skulle avgå och att militären tills vidare skulle ta över makten.
För de miljontals demonstranter i Kairo och resten av Egypten blev talet en stor besvikelse. I stället för att gå demonstranterna till mötes sa presidenten ännu en gång att han inte kommer ställa upp i nästa val. För att möta folkets krav på förändring sa Mubarak att han skulle göra mindre förändringar i konstitutionen.

Viftade med skor

Inte många var nöjda med de löftena. Efteråt viftade folk med sina skor i luften för att visa sitt missnöje.
Mubaraks sa också att han lämnar över viss makt till vicepresidenten Omar Suleiman.
I ett eget tal efter presidentens vädjade Suleiman till demonstranterna att lämna Befrielsetorget.
- Gå tillbaka hem, gå tillbaka till era arbeten, Egypten behöver era händer. Lyssna inte på satelitkanalerna på tv, lyssna bara på ert eget samvete och sunda förnuft, sa han.
Mubarak sa att han ska se till att ta bort undantagslagarna när säkerhetsläget tillåter. Han försökte också vinna folkets gillande genom att säga att vanliga demonstrantera inte ska straffas men att de som använde våld under uppoppen ska få sitt straff.

"Handlar inte om mig"

Mubarak höll en landsfaderlig ton i talet och talade till det egyptiska folket som sina barn. Han talade om sin historia som krigshjälte och sa att han föddes och kommer dö i Egypten.
- Det här är inte handlar inte om mig personligen, inte om Hosni Mubarak. Det handlar om Egypten, sa han.
Presidenten vädjade till folkets patriotism och sa att han såg de unga demonstranterna som näste generations egyptier.
I stället för att avgå meddelade Mubarak att han ska försvara konstitutionen fram till nästa ledare kan ta över efter ett demokratiskt val i september.
Enligt politiska kommentatorer som al-Jazira pratat med kommer talet göra att rekordmånga människor beger sig ut på gatorna i morgon för att protestera och kräva presidentens avgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag