Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MSB utvecklade app för 15 miljoner – blev stoppade

MSB:s vikarierande generaldirektör, Camilla Asp, berättar att Folkhälsomyndigheten stoppade utvecklingen av en corona-app.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten stoppade appen.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norge införde sin mobilapp för smittspårning i början av pandemin. I Sverige satte Folkhälsomyndigheten stopp för en sådan app.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Precis som majoriteten av övriga EU-länder planerade Sverige att lansera en app för att minska smittspridningen av covid-19. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hade plöjt in 15 miljoner i projektet när det skrotades av Folkhälsomyndigheten. 

– Till slut sa Folkhälsomyndigheten att det inte var någon bra tajming, säger MSB:s generaldirektör Camilla Asp i Ekots lördagsintervju.

EU-kommissionen uppmanade i ett tidigt skede av pandemin samtliga medlemsländer att utveckla egna appar för att smittspåra och hindra smittspridning. 

Nästan alla länder följde uppmaningen – utom Sverige. 

Folkhälsomyndigheten tyckte det var dålig tajming

Det gjordes dock ett försök att utveckla en app, av MSB, under första vågen våren 2020. Enligt myndighetens vikarierande generaldirektör, Camilla Asp, skulle appen bygga på ett webbformulär där människor skulle fylla i sina personliga uppgifter. 

Uppgifterna skulle användas för att kartlägga symtom och beteenden på samhällsnivå, berättar hon i Sveriges Radio Ekots lördagsintervju

– Vi höll på att utveckla den och hade en dialog med både Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen. Men till slut sa Folkhälsomyndigheten att det inte var någon bra tajming att ha den här webbenkäten, säger Camilla Asp i intervjun. 

Projektet hade hunnit kosta 15 miljoner kronor när det skrotades av MSB. 

Anders Tegnell ansåg inte att resurserna var rimliga

Statsepidemiolog Anders Tegnell motiverade beslutet i början av maj förra året: 

– De resurser som det skulle kunna kräva att smittspåra alla dessa människor är inte rimliga, sa Anders Tegnell, och luftade farhågor om personlig integritet och legalitet. 

Norge hade vid den här tiden lanserat en smittspårningsapp och det var på gång i Tyskland, Österrike, Finland och Storbritannien. 

Enligt Camilla Asp skulle människors integritet ha varit tryggad i deras appmodell. 

– Vi var i ett läge där fler människor blev sjuka och människor började avlida. Det handlade om liv och hälsa och jag tror det är oerhört viktigt att man inte sitter på händerna och väntar utan verkligen försöka göra vad man kan, säger Camilla Asp i Ekots lördagsintervju. 

Finns inte några nya planer på att utveckla en app

Sedan Folkhälsomyndigheten satte stoppa för appen under första vågen finns inga nya planer på en liknande lösning för att minska smittspridningen. 

– Jag tycker vi gjorde vårt försök där under våren, att utveckla en webbenkät för att kunna göra något och bidra i det läge som var då. Sedan, när det då inte var läge enligt Folkhälsomyndigheten, så lade vi ner det projektet och har inte dragit i gång någon ny app eller någon annan liknande app, säger Camilla Asp i lördagsintervjun.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.