Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MSB: Turkiska planen kommer inte till Sverige

Läget ser mer positivt ut för landets bränder. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt är det fortfarande viktigt att behålla beredskapen, menar Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef på Operativa avdelningen vid MSB. Foto: FRIVILLIGA FLYGKÅREN I BLEKINGE
I Jämtlands län har MSB avvecklat sin insats. Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera länder har bistått i släckningsarbetet av skogsbränderna som härjat runt om i landet. Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
MSB bedömer att det finns goda förutsättningar att få hjälp igen om läget skulle kräva det. Foto: ALEX LJUNGDAHL
De portugisiska planen som hjälp till vid släckningsarbetet åker hem på onsdag. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Begränsningslinjerna för bränderna håller under morgonen och läget är överlag mer positivt för landets bränder.

Det säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på en presskonferens. Samtidigt är det inte läge att slappna av.

– Behåll er beredskap ute i landet – det gör vi här, säger Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef på Operativa avdelningen vid MSB.

Vi är i ett nytt – mer positivt – läge när det gäller landets skogsbränder, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– De portugisiska planen åker hem på onsdag, de gör alltså sin sista dag på tisdag. Och de turkiska planen har inte kunnat lyfta än på grund av väderförhållandena och de bedömer vi nu för tillfället att vi inte behöver, säger Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef på Operativa avdelningen vid MSB.

Boende utanför det avspärrade området i Kårböle, Lassekrog, Gammelvallen och Degerkölsvallen kan flytta tillbaka sedan klockan 10 i förmiddags, meddelar Länsstyrelsen Gävleborg.

– Vi fick beskedet kvart över nio, men vi har femton mil hem och måste handla och så på vägen, säger Annelie Åkerblom, 55, från Kårböle som evakuerades för nästan två veckor sedan.

Goda chanser att få stöd igen

I Jämtlands län har MSB nu avvecklat sin insats, men de gör nya anpassningar hela tiden.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om skogsbränderna i Sverige 

 

– Vi försöker nu ändra sammansättningen på räddningsinsatserna. De taktiska styrkorna har tio helikoptrar vilket vi bedömer räcker, men vi gör hela tiden nya bedömningar, säger Mikael Tofvesson.

MSB bedömer att det finns goda förutsättningar att få stöd igen med flygplan med vattenskopa om det behövs.

”Behåll er beredskap”

Under morgonen har myndigheten fått rapporter om att begränsningslinjerna för bränderna i Trängslet i Älvdalen och i Ljusdal håller.

– Vi vill förmedla en bild av väldigt god kontroll, säger Emma Nordwall, sakkunnig Räddningstjänsten, under presskonferensen.

 

LÄS MER: Skogsbrandsutredaren: Regeringen skyllde på ekonomin 

 

Men MSB gör inga nedtrappningar centralt.

– Det här är inte över. Vi måste utgå ifrån att det snabbt kan bli sämre och allvarligt läge. Behåll er beredskap ute i landet – det gör vi här, säger Mikael Tofvesson.

 

Tyska brandmännen åker hem

De tyska brandmän som hjälpt till med att bekämpa branden i Älvdalen i Dalarna kör nu söderut i kolonn med sina brand- och servicebilar, hem till Tyskland igen. Fler brandkämpningsflyg kan komma att skickas tillbaka till sina hemländer, skriver TT. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!