Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MSB ryter ifrån om krisberedskapen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
MSB:s vikarierande generaldirektör Camilla Asp.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN
Fler än 600 äldreboenden saknar reservström.
Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sveriges krisberedskap är undermålig, det anser MSB vikarierande generaldirektör Camilla Asp – mot bakgrund av ”Ekot”:s rapportering om att fler än 600 äldreboenden saknar tillgång till reservström.

– Ytterst handlar det om människors trygghet och säkerhet, säger hon till radion.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, är kritiska till den svenska krisberedskapen. Vissa punkter, som lagerhållning av skyddsutrustning och oklar ansvarsfördelning har blivit påtagliga under pandemin, anser de.

Nu späs den kritiken på efter ”Ekot”:s rapportering om att fler än 600 äldreboenden i Sverige saknar reservström – detta trots att det kan finnas personer som är beroende av elektrisk utrustning för att överleva.

– Driver man samhällsviktig verksamhet så måste man ha en beredskap för att också kunna driva den verksamheten om det är störningar i samhället, om elen går ner eller internet inte fungerar, säger Camilla Asp vikarierande generaldirektör på MSB till ”Ekot”.

– Man måste ha en plan B.

Kan ta bort ansvar från kommuner

Hon menar att det är dags för uppsträckning i beredskapen.

– Vi behöver en kraftsamling. Ytterst handlar det om människors trygghet och säkerhet, säger Asp.

Generaldirektören ser att en omfördelning av ansvaret vad gäller bland annat lagerhållning kan vara nödvändigt framöver.

– Är det rationellt och rimligt att alla ska ta samma ansvar eller kan man till exempel när det gäller försörjningsberedskap ha en annan logik där man kanske sampoolar resurser, man kanske har centrallager i stället, frågar hon sig.

Här är risken störst för översvämningar i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.