Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MSB: Namn på svenskar samlas in av andra länder

Om du klickar på en uppseendeväckande nyhet i sociala medier riskerar du att registreras av främmande makt.Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP/ TT
MSB-chefen Mikael Tofvesson ger rådet att alltid fundera på vem avsändaren är.Foto: ADRIAN WYLD / AP/ TT

Om du klickar på en uppseendeväckande nyhet i sociala medier riskerar du att registreras i en databas som kontrolleras av främmande makt. 

Det uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rapporterar "Ekot"

Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s organisation för valet, säger till "Ekot" att syftet med namninsamlingen är att "splittra och polarisera". 

I korta drag är det när man reagerar på sensationellt material i sociala medier, exempelvis en uppseendeväckande nyhet, som ens namn kan registreras i databaser som kontrolleras av främmande makter. 

Rådet: Tänk på vem avsändaren är 

Mikael Tofvesson säger till "Ekot":

– Om du ser en nyhet som gör dig så arg att du vill springa till valurnan, då ska du, innan du gör det, börja tänka efter: Vem är avsändaren? Varifrån kommer den här informationen? Vem är det som vill få mig att känna mig på det här sättet? 

Begreppet främmande makt avser generellt andra länder. 

"Ekot" håller dock fram Ryssland, som ofta beskylls för försökt till valpåverkan och som tidigare pekats ut av såväl MSB som försvarsminister Peter Hultqvist, S.  

Enligt Mikael Tofvesson gör de främmande makterna en analys över vilka personer de kan nå. 

Läs även: Hultqvists varning – inför valet 2018 

"Finns en hel bransch kring det här"

Metoderna kan påminna om dem som vanligt företag använder – där den som står bakom innehållet ser vilka användare som delat eller gillat det.  

– Artificiell intelligens, datainsamlingsverktyg – det är en hel bransch kring det här. När du klickar på något, då löper du stor risk att lämna ut uppgifter kring dig, säger Mikael Tofvesson till "Ekot". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.