Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MSB: ”Ingen ska dö för att man inte fått information”

Så vill MSB nå ut till alla i samhället gällande coronaviruset.
Morgan Olofsson är kommunikationsdirektör på MSB.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Militärsjukhus slås upp i Göteborg för att kunna vårda fler coronasmittade.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett gult sjukhustält utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Under måndagen slog den svensksomaliska läkarföreningen larm om att sex av de 15 personer som dött av coronaviruset i Stockholmsområdet var just svensksomalier. 

Kritik riktades mot ansvariga myndigheter. Informationen på andra språk var bristfällig och kom för sent. 

– Ju förr desto bättre gäller i alla lägen. Men ibland är man senare än man vill, säger MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson. 

Det var SVT som var först med att rapportera om larmet från läkarföreningen. Av de 15 personer i Stockholm som avlidit till följd av coronaviruset var sex av dem svensksomalier. 

Under gårdagen riktade Hussein Farah, imam på Kultur Centers Moské i Rinkeby, kritik mot att svenska myndigheter inte haft tillräckligt med information på andra språk. Något som Expressen också tidigare skrivit om

– Vi visste om corona när det fanns i Kina, och sedan i Sydkorea och sedan Italien. Men då hade man fortfarande ingen information på andra språk. Nu är det bättre, men det är för sent. Informationen skulle ha kommit mycket tidigare, det skulle ha räddat liv, sa Hussein Farah till Expressen på måndagskvällen. 

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, svarar nu på kritiken om den bristfälliga informationen. 

– Vi har jobbat med just att nå ut med information på andra språk sedan förra helgen. I dagarna fick vi ett uppdrag från regeringen om just detta, men har som sagt arbetat med det en tid innan, säger kommunikationsdirektör Morgan Olofsson. 

Han fortsätter. 

– Uppdraget handlar om att nå ut med information till alla, oavsett om man talar andra språk än svenska eller kanske har hörsel-, eller synskador. Alla ska få info och den ska vara korrekt. 

Borde ni inte påbörjat det arbetet tidigare?

– Ju förr desto bättre gäller i alla lägen. Men ibland är man senare än man vill. Jag tycker att vi ska titta framåt och göra det bästa av situationen nu. Jag har fått uppdraget i min hand nu – sen kan man absolut diskutera vad vi borde gjort förr. Svensk krisberedskap är inte så god som den borde vara, säger Morgan Olofsson. 

”Varje kris lär oss”

Morgan Olofsson beklagar att personer har mist sina liv till följd av coronasmittan. Han framhåller att myndighetens viktigaste uppdrag är att ”säkra liv och hälsa”. 

– Det viktigaste är att se till att så många som möjligt från och med nu får reda på hur man ska göra för att minska smittspridning. Ingen ska behöva dö för att man inte får ut informationen, säger han. 

Men Expressen hade en text redan den 12:e mars om att det var svårt att få info om coronasmittan på andra språk än svenska? 

– Jo, men det här har börjat långt tidigare. Det här är något som dyker upp varje kris, och för varje kris lär vi oss. Vem, alldeles oavsett språk, trodde att vi skulle hamna här? 

Enligt Morgan Olofsson har arbetet pågått en längre tid, utan att de fått ut informationen tillräckligt brett. 

– Det är inte så att vi började översätta till andra språk den 13:e eller 15:e mars, det har vi gjort sedan tidigare. Men det vi gör nu är att mer kraftfullt försöka nå ut till de här grupperna, säger han. 

Han fortsätter. 

– I moskéer kan imamen nu berätta om smittan före bön, till exempel. Vi använder nu alla kanaler vi har tillgång till. Prata med medierna, skicka ut broschyrer, kontakta influencers som vi vet har goda kontakter i vissa grupper. 

Vad är det viktigaste ni kan göra nu? 

– Jag tror att det är att sträcka ut handen till dem som kan de här målgrupperna, och som känner dem. Imamer, rappare, vem som helst. Att vi som myndighet ser att vi kan verka genom andra. Och inte bara tänka att vi ska skicka ett brev hem till alla, säger Morgan Olofsson. 

Stadsdelens plan för minskad smitta

Expressen har varit i kontakt med stadsdelsnämndernas ordföranden i Järvaområdet, där det bor många svensksomalier. 

– Vi kommer att ha ett möte i Tensta i kväll. Där ska vi stämma av informationsbehovet och se hur vi kan ta hjälp av vissa nyckelpersoner för att sprida information om coronaviruset till till exempel dom som inte pratar svenska, säger Ole-Jörgen Persson som är ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i Järvaområdet. 

Benjamin Dousa är ordförande för stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista och säger att det görs mycket från stadsdelen sidan för att säkra att information om coronaviruset når ut. 

– Det skär i hjärtat när man hör om personer i den egna stadsdelen som far illa. Vi har försökt vidta flera olika åtgärder för att förhindra detta. Vi har anställda som pratar en rad olika språk och som förmedlat information direkt till boende, förskolan har skickat ut länkar till Folkhälsomyndigheten, vi har fått upp information i Kista galleria, regionen annonserar på olika språk. Och har man fler frågor kan man alltid nå kontaktcenter via telefon och mejl. Det görs väldigt mycket. 

– Vi har nästan daglig kontakt med stadsdelens stora moskéer och med somaliska riksförbundet. Just den här gruppen har vi verkligen försökt nå ut till. Sen kan man alltid säga att vi kunnat göra mer, säger Benjamin Dousa. 

Vad tänker du om kritiken från imamen Hussein Farah? 

– Vi har haft kontakt med bland annat den moskén i ett väldigt tidigt skede och haft ett gott samarbete för att sprida informationen till olika grupper. Vi har fått intryck av att man är nöjd med hur stadsdelen hanterat detta. Sen är det klart att det i Järvaområdet finns problem med trångboddhet och det är vanligt med generationsöverskridande boende också. 

Han fortsätter. 

– Vi gör vad vi kan och det är många som tar sitt ansvar i området, men tyvärr har vi fått indikationer från moskéerna att vissa personer struntar i råden, trots att det kommer från imamerna och det är givetvis oroväckande. 

Expressen granskar de som säger sig ha botemedel mot corona.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.