Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MSB har gräddfil till Facebook inför valet

Foto: / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått en ny snabbfil för att radera trollkonton på Facebook.

Mitt under brinnande valår har nu myndigheten möjlighet att gå före i kön när de uppmärksammar Facebook på falska konton. 

– Det är som boarding av ett flygplan – alla kommer ombord, men vi kan peka på vem som ska få gå först i kön, säger Dominik Swiecicki på MSB.

Efter uppgifter om påverkanskampanjer på sociala medier under det amerikanska presidentvalet 2016, har MSB börjat förbereda sig inför årets svenska valrörelse.

En del i arbetet är ett nytt samarbete initierat av Facebook, som innebär att MSB har fått ett ”snabbspår” för att få bort falska konton från plattformen.

Samarbetet omfattar alla parter som är inblandade i valet.  Hittills har det bara använts en gång, när länsstyrelsen i Stockholm larmade om ett falskt Facebookkonto i deras namn.


LÄS MER: Facebook ber om ursäkt – ska radera oanvända filmer


Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

– Vi hörde av oss till Facebook som såg att ja, mycket riktigt, det här är en falsk sida, och så stängde de ner den och flyttade även följarna till den riktiga sidan, säger Dominik Swiecicki, senioranalytiker på MSB.

– Det gick jättefort. Jag satt hemma i soffan med telefonen och mejlade dem en kväll, sedan var det klart på några timmar.

Sverigedemokraterna anmälde

Sverigedemokraterna uppmärksammade i höstas en felaktighet i Facebooks översättningsverktyg, där användare kan hjälpa till att föreslå översättningar mellan olika språk.

– Någon hade föreslagit att Sverigedemokraterna skulle översättas till ”the Nazis”, alltså nazisterna, på engelska. Även detta rättade Facebook till, säger Dominik Swiecicki.

Charlotte Wagnsson är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Expressen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar om händelsen.

Charlotte Wagnsson är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, specialiserad på säkerhetspolitik. Hon tror att de största hoten mot valrörelsen är svåra att förbereda sig för.

– Man kan lära av det som hänt och vidta åtgärder, men vad som kommer att ske framåt är väldigt svårt att säga, säger Charlotte Wagnsson.

LÄS MER: Google och Facebook lägger miljoner på att påverka EU-politikerna 


Hotet mot valet svårt att definiera

Hon tror samtidigt att det är viktigt att titta på hur andra länder har förberett sig:

– Franska politiker tyckte att det blev ett problem i det franska valet, amerikanska politiker tyckte att det blev ett problem där. Men i Tyskland lyckades man förebygga det mycket bättre, säger Charlotte Wagnsson. 

– Så det är klart att det är både rimligt och vettigt att man har ögonen på det från statligt håll. Men exakt hur man gör det, det är det knepiga.Hur det största hotet mot den svenska valrörelsen och demokratin ser ut vill Charlotte Wagnsson inte spekulera i:

– Det går inte att veta förrän efteråt.

Facebook bekräftar samarbete med MSB

Även Dominik Swiecick på MSB menar att hotbilden kring det svenska valet är svår att definiera.

– Det största hotet skulle vara att något nytt kommer, som vi inte hinner reagera på tillräckligt snabbt. Kreativiteten är väldigt stor. Det finns det ingen brist på folk som vill luras på nätet.

Facebook bekräftar för Expressen att det finns ett samarbete med MSB, men vill inte kommentera det närmare.


Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att MSB kunde välja konton som ska tas bort av Facebook. Rätt är att de får hjälp snabbare när de uppmärksammar nätjätten på falska konton. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.