MSB: Bett om hjälp med vattenskopade plan – inte fått svar

Anneli Bergholm Söder meddelar att Sverige kommer att tacka nej till erbjudanden om helikoptrar och markpersonal.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbilder över branden runt Ljusdal.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i Ljusdal, söndag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

MSB har begärt hjälp med vattenskopade plan i brandbekämpningen hos Nato-projektet Partnerskap för fred – men inte fått något svar.

Samtidigt varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: Det är stor brandrisk i södra och mellersta Sverige.

Under fredagseftermiddagen uppstod en ny skogsbrand – i Örebro. 

– Vi har sju styrkor på plats och hjälp från två flygplan från Portugal, säger Teo Staveryd, inre befäl på Nerikes Brandkår. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll under fredagen presskonferens om läget med skogsbränderna som härjar över landet. 

Då framkommer helt nya uppgifter: MSB har begärt hjälp med vattenskopande plan, men inte fått något svar på sin begäran. 

– Än så länge har vi en beredskap. Vi skulle vilja göra beredskapen ännu mer effektiv med två vattenskopade plan, säger Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen, MSB. Vi har ett på gång från Turkiet. 

Hon säger samtidigt att taktiken håller: Helikoptrarna finns på plats – och har släckt de bränder som har uppkommit. 

"Skulle det vara oerhört effektivt"

– Men för det här extrema läget så skulle det vara oerhört effektivt och bra för att vi ska få ner brandrisken och kunna släcka snabbt.

Finland anländer till Sverige med hjälp inom ett dygn.

Även Ukraina har lämnat positivt besked – men:

– Ukraina har plan som behöver landa och tanka för varje gång, och då blir det inte lika effektivt. Då kan det stundtals vara effektivare med helikoptrar, och det har vi en god beredskap för. 

Tackar nej till helikoptrar

Anneli Bergholm Söder säger samtidigt att Sverige kommer att tacka nej till erbjudanden om helikoptrar och markpersonal eftersom man nu byggt upp en beredskap.

– Men det kan ändras. För att inte binda upp styrkor som kan behövas bättre någon annanstans kommer vi att solidariskt tala om vad vi behöver, säger hon till TT.

Sverige har dock tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp med skogsbränderna, skriver den finländske inrikesministern Kai Mykkänen på Twitter.

Finland har tidigare haft fullt upp med egna bränder, men läget där är nu så mycket bättre att man kan hjälpa sitt grannland, skriver YLE.

Vid niotiden på fredagen pågick det 17 bränder i terräng, enligt SOS Alarm. För närvarande är fem VMA – viktigt meddelande till allmänheten – fortfarande aktiva.

Peter Arnevall, räddningschef och sakkunnig på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ger både positiva och negativa besked från bekämpningen av skogsbränderna:

"Försiktigt positiva"

– Just nu så ser vi att Jämtland är nedåtgående, där är prognoserna väldigt positiva. I Dalarna, Trängslet, håller man de taktiska grundinriktningarna – planerna fungerar. Där är man försiktigt positiva. I Kålböle är det fortfarande hårt, jobbigt och slitsamt. Branden hoppar för dem då och då, men man är ändå försiktigt positiva. 

Även i södra och mellersta Sverige är brandrisken stor, varnar MSB:

– Det är där vi är mest oroliga för att få en ny stor brand, säger Peter Arnevall.

Ny skogsbrand

Under fredagseftermiddagen uppstod en skogsbrand i vid Lockhyttemossen, Närkes Kil, i Örebro. 

Ett större område omfattas av branden och flera styrkor från Räddningstjänsten bekämpar branden tillsammans med flygplan som bekämpar branden från luften.

Enligt Teo Staveryd, inre befäl på Nerikes Brandkår, är ingen bebyggelse för närvarande hotad. 

– Initialt var branden 500 gånger 500 meter stor. Vi har sju styrkor på plats och hjälp från två flygplan från Portugal, säger han. 

– Men vi har ännu inte fått stopp på branden, den löper på. 

Vid 17-tiden har polis kallats till platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.