MSB avfärdar labbteorin helt – går på Kinas linje

Journalisten Ola Wong om labbteorin och MSB:s hållning i frågan.
I Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följt det kinesiska kommunistpartiets linje och pekat ut labbförklaringen som en konspirationsteori, skriver journalisten Ola Wong i nättidskriften Kvartal.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Institutet i Wuhan sysslade bland annat med ”gain-of-function”, som syftar till att framställa supervirus som är farligare för människor
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har tidigare kallat viruset för ”Kinaviruset” ochh sagt att han har bevis på att det kom från ett labb.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Att det nya coronaviruset framställdes i ett kinesiskt laboratorium och sedan oavsiktligt läckte ut för att orsaka pandemin med miljoner dödsfall är den troligaste teorin, enligt vetenskapsjournalisten Nicholas Wade. 

I Sverige har dock Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följt det kinesiska kommunistpartiets linje och pekat ut labbförklaringen som en konspirationsteori, skriver journalisten Ola Wong i nättidskriften Kvartal

Cirka 3,5 miljoner människor över hela världen har avlidit med covid-19. 

Journalisten Ola Wong skriver i Kvartal att Kina genom skickligt propagandaarbete har lyckats sätta dagordningen för frågan om det nya coronavirusets ursprung. 

Detta genom att stämpla den så kallade labbteorin, att viruset har tillverkats och läckt ut från ett laboratorium vid det virologiska institutet i Wuhan, som en konspirationsteori och anhängarna av den som foliehattar och rasister. 

Detta trots att institutet i Wuhan bland annat sysslade med den typen av experiment, ”gain-of-function”, som syftar till att framställa supervirus som är farligare för människor. Detta för att kunna utveckla effektiva vaccin i händelse av framtida viruspandemier. 

– Det finns otaliga exempel på labbläckor av farliga virus – som influensa, smittkoppor, Sars1, West Nile-viruset med flera, säger Fredrik Elgh professor i virologi vid Umeå universitet, till Kvartal

”Egenheter som tyder på att det skapats”

Labbteorin är troligare än den om att viruset skapades genom att spridas från djur till människa, menar vetenskapsjournalisten Nicolas Wade i en artikel för nättidskriften Medium

Wade, som tidigare jobbat för New York Times och Science, argumenterar för att regeringars och forskares politiska agendor har skapat en dimridå som dolt den enklaste och mest sannolika förklaringen: En oavsiktlig labbläcka. 

– Hans dokumentation och argumentation är trovärdig, säger Fredrik Elgh till Kvartal.  

”Viruset har egenheter som tyder på att det skapats och inte utvecklats genom evolution och dessa återfinns inte i andra coronavirus av samma typ”, skriver Ola Wong. 

En av finansiärerna till virusforskningen i Wuhan var USA som skickade dit inspektörer. Inspektörerna konstaterade ”allvarliga brister i lämpligt tränad personal” och att skyddsklassnivån var densamma som hos en amerikansk tandläkarmottagning, enligt Wade. 

Trots indicierna har Kina lyckats få globalt gehör för sitt avfärdande av labbteorin som en konspirationsteori. 

WHO har avfärdat labbteorin

Till sin hjälp har landet haft världshälsoorganisationen WHO, kommunistpartiets väldiga medieapparat, forskare och sponsrade inlägg på sociala medier, rapporterar Ola Wong. Han hänvisar till en forskningsartikel i ämnet, ”Pandemics & Propaganda: How Chinese state media creates and propagates CCP Coronavirus Narratives”, av Maria Repnikova, professor i kommunikationsvetenskap och expert på kinesisk propaganda. 

Även USA:s tidigare president Donald Trump har agerat ofrivilligt draglok åt Kinas propagandaarbete. Detta när han sade sig ha sett bevis för att viruset kom från det virologiska institutet i Wuhan och kallade det för ”Kinaviruset”. Utspelet fick rasistiskt motiverade attacker mot personer med asiatiskt ursprung att öka i västvärlden – vilket fick etablerade medier att förkasta labbteorin, skriver Ola Wong 

I Sverige har MSB valt att ställa sig bakom den kinesiska linjen och menar att frågor kring labbteorin bär kännetecken för konspirationsteorier. I studien ”Covid-19 och konspirationsteorier” skriver myndigheten: 

”Skapades viruset i ett laboratorium eller genom att överföras från djur till människa? Frågor som dessa är förstås rimliga att ställa, men de kopplades tidigt till det som är ett kännetecken för konspirationsteorier, nämligen att skuldbelägga och peka ut syndabockar”. 

”Sista ordet inte sagt”

Ola Wong skriver i slutet av artikeln

”Nu är som sagt inte sista ordet sagt. Besvärande omständigheter och indicier är inte samma sak som bevisad skuld och det finns förvisso också krafter i USA som har ett intresse av att lägga skuld på partistaten. Men låt inte fula härskartekniker med anklagelser om konspirationsteorier och rasism undergräva arbete för att spåra virusets ursprung.”


TV: WHO: Inga bevis på covid-19 före december 2019

Presenterar resultat av månaders forskning efter coronavirusets ursprung i Wuhan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.