Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ms-sjuke Simons kärlek får inte bo i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Simon och Runesael Johansson kan inte planera sitt liv tillsammans eftersom hon inte får uppehållstillstånd. Att flytta till USA fungerar inte för Simon på grund av hans hälsotillstånd. "Vi är utmattade och vår fysiska och psykiska hälsa har tagit stryk som ett resultat av hela det här fiaskot", säger paret.
Foto: Privat.

Ms-sjuke och autistiske Simon Johansson, 32, mötte kärleken på ett nätforum – Runesael, 29, från USA.

Paret gifte sig senare och ville bo tillsammans i Sverige. Men Runesael nekas av Migrationsverket.

– Allt beror på att jag lever på sjukbidrag, säger Simon.

De nya reglerna om utökade försörjningskrav vid anhöriginvandring infördes i juli 2016.

Den tillfälliga lagen tillkom i en tid då kostnaderna skenade i samband med flyktingströmmen till Sverige 2015.

Höjda krav för anhöriginvandring

Den innebar en ökning av antalet personer som nekas familjeåterförening eftersom man tjänar för lite.

Men det är inte bara flyktingar som får nobben av Migrationsverket. Svenskar som är sjuka eller funktionsnedsatta och lever på sjukbidrag gör bäst i att inte träffa en utländsk partner.

Just detta hände Simon Johansson från Linköping. Han insjuknade i multipelskleros 2011 och har fått diagnosen aspergers syndrom.

Träffades på ett nätforum

På ett nätforum för personer med adhd träffade han Runesael Flynn från USA. Det var 2015. De fick snabbt kontakt och upptäckte att de tyckte och kände lika om många saker.

Runesael reste till Sverige och på tåget från Arlanda till Linköping kändes det rätt pirrigt.

– Jag var verkligen supernervös och visste inte riktigt vart jag skulle. Men när jag klev av tåget såg jag honom, jag visste att han gick med kryckor på grund av sjukdomen, berättar Runesael.


Simon och Runesael fotograferade vid tiden för bröllopet 2016.
Foto: Privat.

Kärleken var besvarad

De lärde känna varandra och tycke uppstod.

– Runesael har alltid något intressant att säga, och bryr sig om alla, säger Simon Johansson.

Kärleken var besvarad, berättar Runesael som är amerikansk medborgare och jobbar med 2D-illustration och grafisk design:

– Vi hade båda varit i förhållanden som inte fungerade, men nu kändes allt rätt. Vi är rätt olika på utsidan, men vi förstår varandra väldigt bra.

Båda har funktionshinder och är beroende av varandra för att må bra och för att bättre klara av det vardagliga livet.

Inom ett halvår, i december 2016, var de förlovade och sedan gifte de sig när Simon besökte USA. Tanken var att Runesael skulle följa med till Sverige.

Men att få ett uppehållstillstånd här visade sig vara omöjligt. Inkomsten är för låg.

Överklagat ärendet flera gånger

Simons mamma, Anette Johansson, har för sonens räkning drivit ärendet upp till kammarrätten. Men den nya lagregeln går inte att komma runt.

Det är lagen om tillfälliga begränsningar att få uppehållstillstånd i Sverige.


Migrationsverket tillämpar de nya reglerna för anhöriginvandring. Ett sjukbidrag är inte tillräckligt då.
Foto: MIGRATIONSVERKET

– Eftersom Simon har sjukbidrag kommer det inte att gå, det är dött lopp. Har man sjukbidrag ska man alltså inte kära ner sig i någon som bor utanför EU, säger Anette Johansson.

Så här skrev Förvaltningsrätten i sin dom:

"Vid en sammantagen bedömning anser därför migrationsdomstolen att Jennifer Shoshanna Flynn (Runesaels tidigare namn, reds. anm.) inte har visat att anknytningspersonen uppfyller försörjningskravet".

Anette tycker beslutet att Runesael inte får stanna här är grymt och orättvist.

– Det strider mot både diskrimineringslagen och Europakonventionen. Sverige är känt för att ta hand om sina svaga och jag undrar om man tänkte på det här när man skrev lagen.

Inget undantag för funktionsnedsatta

Simon och Runesael har testat att bo tillsammans i hans lägenhet. Det fungerade och de klarade sig på hans sjukersättning även om Runesael inte jobbade då.

– De har inga speciellt höga utgifter. Jag har även försökt bli borgenär, men det får man inte, suckar Anette Johansson.

På Migrationsverket svarar man den som omfattas försörjningskravet behöver visa att man kan försörja både sig själv och personen som ansöker om uppehållstillstånd.

Försörjningen ska i första hand bestå av lön och andra arbetsrelaterade ersättningar, som exempelvis inkomstrelaterad sjukpenning eller a-kassa.

– Utifrån hur lagstiftningen är utformad finns i dag inget undantag gällande försörjningskravet för personer med funktionsnedsättning, säger Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

Flytta till USA fungerar inte

För Runesael och Simon är framtiden oviss. Just nu besöker han USA. Han har rätt att stanna tre månader utan visum. Att Simon skulle flytta till USA är inte aktuellt med tanke på hans ms-sjukdom.

– Vi skrattar en del del ihop, men tolka det inte som lättsinne. Vi är utmattade och vår fysiska och psykiska hälsa har tagit stryk som ett resultat av hela det här fiaskot, säger paret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.