Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s partistyrelse fick stryk av sin stämma

Mats Gerdau är nöjd.
Foto: Jan Düsing

Moderaternas partistyrelse fick i dag stryk av sin stämma.

M-ledningen vill inte att kommuner ska tvingas att tillåta privata företag inom vård och omsorg. Det har fått partiet att se rött - och rösta ned sin ledning.

– Det här känns som en vinst för mig och en vinst för de äldre, säger Mats Gerdau, som drivit den vinnande linjen.

I våras blåste det upp till strid inom Moderaterna om valfrihet i välfärden. En arbetsgrupp ledd av finansmarknadsminister Peter Norman och gruppledaren Anna Kinberg Batra slog pariledningen fast att en tvingande lagstiftning om LOV inte längre var ett mål för M.

Det var en totalomvändning från partiets tidigare linje och fick flera moderater att se rött. Bland annat Nackas kommunalråd Mats Gerdau.

– Rätten att välja är jätteviktig och borde komma alla i hela landet till del, sade han till Expressen då.

Uppenbarligen var han inte ensam. För en stund sedan gick nämligen stämman mot sin partistyrelse i frågan om LOV inom äldreomsorgen. Partistyrelsen linje till stämman var: "Generell lagstiftning kan dock inte uteslutas på sikt om egenmakten inte säkras för alla människor."

Stämman beslutade att byta ut meningen mot att äldre som behöver hemtjänst "ska ha laglig rätt" att välja vem som ska utföra tjänsten.

– Det här känns som en vinst för mig och en vinst för de äldre, nu kommer de förhoppningsvis välja äldreomsorg. Man ser att många äldre i dag som är maktlösa när de behöver hjälp. Då måste de kunna påverka själva vem som ska göra det, säger Mats Gerdau efter beslutet.

Stämmans presidieordförande konstaterade att den vinnande linjen hade en "mördande majoritet" och nöjde sig med en handuppräckning för att klubba beslutet. Martin Andreasson, ledamot i M:s partistyrelse, vill trots det inte se det som ett nederlag.

– Jag ser det mycket som en formfråga som vi diskuterade. Både partistyrelsen och de som vann voteringen vill ha så mycket valfrihet som möjligt och så god kvalitet som möjligt. Sedan hade vi olika uppfattningar vilken väg som är snabbast.

– Den linjen som partistyrelsen drev var att det blir sannolikt inte bra valfrihetsmodeller i de kommuner som tvingas genomföra det. Men vi har respekt för stämmans beslut, säger Martin Andreasson.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hyllade i våras M-ledningens beslut att vända i LOV-frågan. Dagens beslut ser han som ännu ett sätt för riskkapitalbolag att tjäna pengar på välfärden

– Det här är en sorts tvångsprivatisering. Kommuner som i demokratisk ordning har valt att inte ha vinstintresse i äldreomsorgen ska nu påtvingas det. Det blir en fri dragningsrätt för de här riskkapitalbolagen till våra skattepengar, säger han.

FAKTA

* Lagen om valfrihetssystem infördes den 1 januari 2009 och är ett komplement till lagen om offentlig upphandling. Den tillämpas på handikapp- och äldreomsorg samt hälso- och sjukvårdstjänster. Sedan lagen trädde i kraft har 129 av 290 kommuner infört den och ytterligare ett 50-tal beslutat att göra det. I Stockholm finns det till exempel 234 företag att välja mellan inom hemtjänsten. I Malmö har man däremot valt bort lagen.

* Förra hösten tillsatte regeringen en utredning som ska se över hur man ska göra lagen obligatorisk för alla kommuner och om fler verksamheter ska ingå. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) skrev på DN Debatt i september: "Valfriheten ska få spridning och omsorgen bli allt bättre." Utredningen ska vara klar i januari nästa år.

* Socialdemokraternas partistyrelse beslutade i höstas att fri etablering inte längre ska vara möjlig för privata utförare genom att inte låta LOV tvingas på kommunerna.

SVÄNGNINGEN:

* I våras presenterade gruppledaren Anna Kinberg Batra och finansmarknadsminister Peter Norman slutsatserna från arbetsgruppen "Trygga tillsammans". Där slog de fast att lagen om valfrihetssystem inte bör bli obligatorisk i nuläget.

* Dagens stämmobeslut fokuserar på äldreomsorgen och slog fast att äldre som behöver hemtjänst "ska ha laglig rätt" att välja vem som ska utföra tjänsten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.