Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M:s och KD:s nya hot mot Stefan Löfven

Anna Kinberg Batra säger att det "kan komma ändringar" när regeringens budget ska behandlas. Foto: Lisa Mattisson
KD-ledaren Ebba Busch Thor bekräftar att hon fört sådana samtal med Anna Kinberg Batra. Foto: Lisa Mattisson
Stefan Löfven konstaterade att alliansledarna inte verkar vilja skapa politiskt kaos och försätta landet i en svår situation. Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Christine Olsson/Tt

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gjorde efter partiledardebatten gemensam sak och kom med ett nytt hot mot Stefan Löfven.

När regeringens budget ska behandlas i riksdagens utskott "kan det komma ändringar".

M-gruppledaren i riksdagen, Jessica Polfjärd, upprepar samtidigt i Dagens Industri det partiledaren tidigare sagt till Expressen om att ett alternativ är en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

I partiledardebatten i Sveriges Television sa Moderatledaren Anna Kinberg Batra:

– Det kan komma ändringar när regeringens budget ska behandlas i utskotten i riksdagen.

När Expressen mötte henne efter debatten förtydligade hon:

– Som socialdemokrater och sverigedemokrater gjorde i efterhand att skjuta sönder riksdagens budget i efterhand är inte ansvarsfullt. Men det vi har framför oss nu är ju behandling av de förslag som ligger på bordet, säger Anna Kinberg Batra.

Men hur skulle det gå till konkret i utskotten?

– Det går alltid till så att först lägger regeringen sin budgetproposition, sen lägger andra partier sina förslag. Sen behandlas dem först i riksdagens finansutskott sen i alla andra utskott precis enligt de regler som finns, säger hon.

Men du tror du att ni har majoritet i vissa utskott och i vilka utskott?

– Jag vet ju att alliansen inte har majoritet. Så ser läget.

Men skulle ni driva de ändringarna med hjälp av SD?

– Nej, jag tänker ta ansvar för att lägga våra förslag och rösta för dem och allianssamarbetet är gott, säger Anna Kinberg Batra.

Busch Thor: "Vi är överens"

Samtidigt bekräftade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att hon fört samtal med oppositionsledaren om just detta:

– Jag och Anna Kinberg Batra har självklart haft samtal om den här typen av frågor och vi är överens om den biten, säger hon.

Samtidigt svarar i dag Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, på en fråga från tidningen Dagens Industri:

Kommer ni rikta en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven?

– Det är ett alternativ. Men här får du samma svar igen. Det är något vi återkommer till.

Så sent som i juni sa Anna Kinberg Batra i Expressens stora partiledarintervju att frågan om en misstroendeförklaring mot statsministern aktualiseras om Löfven vägrar att lyssna på uppmaningar från riksdagen.

Expressen sökte i natt Jessica Polfjärd för en kommentar och pressekreteraren Andreas Hamrin säger:

– Frågan var om vi planerade att rikta ett misstroendevotum och då svarade Jessica att det är ett av alternativen som finns. Det är inte ett hot man riktar i förbifarten utan något man ska vara återhållsam med och det var inget som hon gjorde, säger han.

"Utgår från att de inte vill ställa till kaos"

Statsminister Stefan Löfven ville i natt inte kommentera M-gruppledarens nya uttalande, men efter partiledardebatten svarade han på frågor om Kinberg Batras uttalande om att det kan komma ändringar i regeringens budget när den behandlas i utskotten:

– De har tidigare sagt att de tänker rösta på sina budgetar. Exakt hur de tänker agera i riksdagen är en fråga som ska ställas till Anna Kinberg Batra och de andra. Men vi utgår från att de inte vill ställa till kaos.

Stefan Löfven konstaterade samtidigt att alliansledarna nu lovar att inte försätta Sverige i en svår situation. Han sammanfattade debatten så här:

– Det var tydligt både på så sätt att vi kunde visa på skillnader i svensk politik men också att det finns en vilja till mer samarbete.

Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, ville inte tolka Kinberg Batras nya hot:

– Det är inte min sak att tolka olika uttalanden. Nu är vår sak att regera och försöka möta de utmaningar Sverige står inför, och klara göra det alldeles oavsett vilken kristdemokrat som skålar i champagne på deras riksting.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tyckte att Moderatledaren använde sig av "teknokratiska sätt" när hon uttalade sig om regeringsbudgeten i partiledardebatten.

– Men jag hoppas givetvis att man är beredd att tala med oss om eventuella förändringar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!