Torsdagens stora partisympatimätning från SCB, där Socialdemokraterna gick kraftigt framåt, var ingen munter läsning för Moderaterna. Och än mer bekymmersamt blir det om man bryter ned siffrorna på lokal nivå, vilket Expressen nu gjort.
För den väljargrupp som man från Moderaterna redan haft problem med ett tag, och där man sagt att en vändning är viktig för att få till ett maktskifte i höst – där går det åt helt fel håll.
Det handlar om Stockholm, där Moderaterna haft en nedåtgående trend under flera år. Men istället för en vändning rasar nu Moderaterna till nya bottennivåer i huvudstaden.
S dubbelt så stora
Moderaterna har i dag, enligt SCB, bara stöd av 16,9 procent i Stockholms kommun. Det är en nedgång på 4,3 procentenheter sedan mätningen i november.
Så sent som 2016 hade Moderaterna ett stöd på 29,8 procent i Stockholm, och har allstå tappat 12,9 procentenheter sedan dess.
Samtidigt går statsminister Magdalena Andersson uppenbart hem i huvudstaden. Socialdemokraterna ökar kraftigt i Stockholm sedan hon tog över efter Stefan Löfven. I den nya SCB-mätningen når partiet 33,9 procent i Stockholm, en uppgång med 3,9 procent sedan i november och en uppgång med hela 12,6 procentenheter på tre år.
Med 33,9 procent av väljarstödet i Stockholm är Socialdemokraterna dubbelt så stora som Moderaterna i staden. Det är en stor och snabb scenförändring som skett. Så sent som 2019 var partierna jämnstora i Stockholm.
De nya siffrorna från SCB har slagit ned som en liten bomb i Moderaterna, där vissa pekar på att underlaget är litet och siffrorna osäkra, men andra rakt ut kallar det för en katastrof.
”Allt annat än bra”
En av dem är Benjamin Dousa, vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro och tidigare MUF-ordförande. Han har av Expressen tidigare lyfts fram som den mäktigaste moderaten i landet under 30 år och har en fortsatt stark maktställning i partiet.
Dousa har länge varnat för att Moderaterna kommer förlora valet om inte trenden bryts i Stockholm, och nu skräder han inte orden.
– Det är jävligt illa. Och det är inte bara Moderaterna som får lågt stöd i Stockholm, utan M, L och KD gemensamt går alla dåligt. KD på 2,8 procent i Stockholms kommun är ju allt annat än bra, säger han.
En förklaring till den dystra utvecklingen är att man från borgerligt håll varit för fokuserade på att vinna väljare ute i landet, där partierna till höger redan är starka, menar Benjamin Dousa.
– Det Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna måste förstå nu är att utan Stockholms kommun blir det inget maktskifte på riksplanet heller. Det är en stor volym väljare vi pratar om här. Siffrorna i Stockholm måste bli bättre för att ett maktskifte på nationell nivå ska vara möjligt, säger han.
SD-samarbetet skrämmer
En del av skulden lägger Dousa på de lokala Moderaterna i Stockholm, som inte varit framgångsrika i att lyfta fram konfliktfrågor mot S eller att tydliggöra vad Moderaterna står för, menar han.
Men även samarbetet med Sverigedemokraterna på nationell nivå tynger partiet i Stockholm – där stora väljargrupper är skeptiska till SD. Lösningen är dock inte att bryta med SD, däremot att tydligare visa att det är skillnad på SD och övriga borgerliga partier, säger Benjamin Dousa.
– Ska man få till en ny regering behöver man ha ett samarbete med SD på riksplan. Så det går inte för M, KD och L att ändra den positionen. Däremot skulle ett tydligare och närmare samarbete mellan M, KD och L fräscha upp alternativet, där man också tydliggör att SD inte kommer att sitta i en regering, säger han.
”Kan gå riktigt illa”
Han hoppas nu att Moderatledaren Ulf Kristersson ska knyta inte bara KD utan även L närmare sig inför valet, och bilda en form av allians. För det krävs nu en snabb och rejäl kraftsamling för att vända opinionsutvecklingen i Stockholm.
– Gör man inget nu kan det gå riktigt illa i valet. Fortsätter det så här finns risken att stockholm blir en röd stad. Det är inte många procentenheter som skiljer Moderaterna från Vänsterpartiet i Stockholm nu, säger Dousa.
Vänsterpartiet ligger i mätningen på 13,6 procent i Stockholm, en tillbakagång mot i november. Även Centerpartiet tappar mark i staden.
Men sammantaget får S, V, MP och C ändå ett stöd på hela 61 procent i Stockholms kommun. S skulle alltså få egen majoritet även utan C om stockholmarna fick bestämma.
Högerblocket, bestående av M, SD, L och KD når endast upp till ett stöd på 36,4 procent i Stockholm.
Så skulle stockholmarna rösta
Det här är partiernas siffror i Stockholms kommun enligt SCB:s majmätning 2022.
Inom parentes skillnaden sedan mätningen i november 2021.
Socialdemokraterna: 33,9 (+3,9)
Moderaterna: 16,9 (-4,3)
Vänsterpartiet: 13,6 (-1,3)
Sverigedemokraterna: 11,8 (+0,7)
Centerpartiet: 7,2 (-2,2)
Miljöpartiet: 6,3 (+0,4)
Liberalerna: 4,9 (-0,1)
Kristdemokraterna: 2,8 (+1,3)
Övriga: 2,5 (+1,4)
Regeringsunderlagen:
S, V, C och MP = 61 procent (+0,8)
M, SD, KD och L = 36,4 procent (-2,4)