M:s närmande till SD – under ett decennium

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson och vi fick en pratstundmed moderatledaren efteråt om varför det här mötet äger rum just nu.
Anna Kinberg Batra fick lämna bland annat till följd av det opinionstapp som hennes SD-utspel bidrog till.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Reinfeldt.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Efter nästan ett decennium med Sverigedemokraterna i riksdagen och flera partiledare senare har Moderaterna nu bestämt sig: de är villiga att samarbeta.

Vägen dit har varit minst sagt lång – och nu väcks flera frågor internt.

– Det är ingen som riktigt vet vad man vill med detta utspel, säger en person med insyn i partiet och syftar till att det samarbete som Ulf Kristersson nämner redan finns. 

Bland de personer som Expressen talat med – i och runt partiet – är det egentligen ingen som är förvånad över att mötet mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson skedde. 

Snarare att det skedde nu

En person med god insyn i Moderaterna säger att informationen om Ulf Kristerssons Facebook-inlägg gick ut internt tio minuter innan det postades. Beskedet i sig innebar inte någon intern dramatik eftersom det är något som de flesta inom partiet står bakom. Däremot väckte det frågor om partiets framtida inriktning.

– Det är ingen som riktigt vet vad man vill med detta. För de saker som Kristersson tog upp med Åkesson, som invandringen och brottsligheten, har vi redan samarbeten i utskotten och i migrationskommittén, säger uppgiftslämnaren.

I stället lyfts oron över att partiet blöder i opinionen, inte minst i regioner som Stockholms län där man tidigare gått väldigt starkt, som en tydligt bidragande orsak till utspelet. M-källan beskriver att partiet är frustrerat över att ingenting man försökt med riktigt har lossnat. Varken strategin med att skicka fram den rättspolitiska talespersonen Johan Forssell (M) för att prata om gängskjutningar under hösten eller det nya fokuset på miljö- och klimatfrågan.

”Hastigt påkommen reaktion”

Att Ulf Kristersson tidigare haft en liberal hållning i migrationsfrågor har inte heller gjort det enklare för partiet att lansera idén om ”hårda tag” i invandringspolitiken, eftersom det blir svårt att ta på allvar.

– Så det här utspelet är snarare en hastigt påkommen reaktion på att vi tappar sakägarfrågan i kriminalpolitiken och invandringspolitiken samt att vi tappar i opinionen. Och då vill man visa att ”nu jäklar kavlar vi upp ärmarna”. Att vi är handlingskraftiga.

En annan person med god insyn i partiet beskriver vägen till ett samarbete med Sverigedemokraterna som väldigt lång, men att det inte nödvändigtvis handlat om att M själva inte velat samarbeta. I stället menar personen att det var den dåvarande S-ledaren Mona Sahlin som – genom att så tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna som hon gjorde före valet 2010 – tvingade in den dåvarande M-ledaren Fredrik Reinfeldt in i den position som partiet sedan befann sig i under nästan ett decennium.

Kinberg Batra: ”diskuterade hur de skulle använda matsalen”

I den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batras bok ”Inifrån” går det bland annat att läsa: ”Under Reinfeldts tid gällde – och tillämpade även jag som gruppledare i riksdagen – principen att vi ”inte förhåller oss till” Sverigedemokraterna. När de kom in i riksdagen hösten 2010 diskuterades på fullt allvar i gruppledarkretsen hur de skulle använda lunchmatsalen, om det skulle vara på särskilda tider eller genom en viss ingång. Skulle man se varandra i ögonen? Ta i hand? Hur satt vi i utskotten?”. 

Att man inte förmådde besluta sig för vilken väg man skulle ta vad gäller Sverigedemokraterna efter att Decemberöverenskommelsen (DÖ) fallit bidrog till att Moderaterna hamnade i en minst sagt svår situation inför valet 2018.

Vi hade länge vetat att Lennart-väljarna (väljarna som tidigare röstat på Moderaterna men nu valt Sverigedemokraterna reds anm) skulle avgöra valet beroende på om de valde oss eller SD. Och vi hade samtidigt stora grupper av viktiga vänner i och runt partiet som tyckte precis tvärtom. Så där stod vi i spagat, som vi hade gjort sedan Decemberöverenskommelsen föll, men utan någon lösning som kunde göra alla nöjda”, skrev Anna Kinberg Batra i boken. 

Partiledarnas presskonferens efter att Decemberöverenskommelsen träffats 2014.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Planen: Så skulle M hantera SD – med C och L 

Situationen som beskrivs är en svår balansgång som gjorde att man landade i svaret att man skulle undvika att svara på frågor om hur man förhöll sig till SD, även om man egentligen var positiv till ett samarbete. Varje steg som M tog ”mot SD-hållet” innebar att C-ledaren Annie Lööf tog ytterligare ett steg åt motsatt håll, vilket inte var hållbart eftersom man fortfarande hoppades på en alliansregering. Detta fick Ulf Kristersson att framstå som otydlig.

Hade alliansen blivit störst efter valet hade man dessutom sluppit svara på frågan. Man antog också att C och L successivt skulle acceptera SD i det parlamentariska arbetet. På så sätt skulle ”problemet” vara löst.

Men alliansen blev inte större än de rödgröna – och när regeringsbildningen slutade som den gjorde blev det i stället fritt fram för Moderaterna att bryta den berörningsskräck som funnits så länge och som varit avgörande för Socialdemokraterna när det kommit till att behålla makten.

Ville inte göra om samma misstag

Samtidigt ville man inte göra om samma misstag som man bedömde att Anna Kinberg Batra gjorde 2017, då hon ville att alliansen skulle lägga en egen budget i hopp om att SD skulle stödja den och meddelade att det skulle vara okej att förhandla med SD i utskotten. 

Men eftersom hon inte pekade ut några tydliga frågor som hon ville samarbeta om blev analysen att det snarare kom att handla om spelteori i stället för politik, vilket gjorde det svårt för henne att svara på följdfrågor. Samma analys gjordes av Ebba Busch Thors tidigare utspel på samma tema. En sits man alltså inte ville hamna i. Dessutom var det viktigt att beslutet förankrades ordentligt. 

Under 2019 har också väljarnas syn på Sverigedemokraterna förändrats. I en mätning från Expressen/Sifo i oktober svarade 61 procent att de tyckte det var rätt att samarbeta med SD i frågor där man tycker lika – en kraftig ökning jämfört med januari då siffran var 53 procent. Bland M-väljare var 85 procent för SD-samarbete.

– Utvecklingen pekar på att allt fler väljare accepterar samarbete, en utveckling som liknar den i de nordiska grannländerna. M har tidigare varit delat i frågan, men där är inställningen nu entydig, sa Sifos opinionschef Toivo Sjörén då.

Interna kritiken mot Kristersson som oppositionsledare

Till skillnad från Anna Kinberg Batra, som fick lämna bland annat till följd av det opinionstapp som hennes SD-utspel bidrog till, ser Ulf Kristersson ut att sitta säkert som partiledare åtminstone ett tag till. En person med insyn i partiet som Expressen talar med säger att de flesta i partiet nog tycker att han skulle bli en bra statsminister. Snarare är det hans roll som oppositionsledare som på senare tid har ifrågasatts.

– Han tänker väldigt mycket men kommer aldrig riktigt fram till något. Det är väl det som är det mest bärande i de interna diskussionerna nu. Att han ska vara mer exekutiv som oppositionsledare.

– Vi blev väldigt tagna förra hösten av att vi inte bildade regering. Allt var upplagt för att vi skulle göra det, trodde vi. Och så har vi haft ett helt år nu där vi inte riktigt vetat hur vi ska agera. Det blir lite yrvaket. Och om man frågar vart vi är på väg är svaret att vi har en idéprogramsgrupp som ska ta fram ny politik fram till 2021. Och det låter väl bra, men då kommer man tillbaka till den klassiska punkten, hur exekutiv är han? 

Moderaternas väg mot Sverigedemokraterna

Decemberöverenskommelsen. Uppgörelsen slöts den 27 december 2014 och var tänkt att gälla till valdagen 2022, men upplöstes formellt redan den 9 oktober 2015, drygt nio månader efter att den träffats. Efter Kristdemokraternas besked om att de skulle lämna decemberöverenskommelsen kallade Anna Kinberg Batra – som den första av samtliga alliansledare – till en pressträff utanför Stadshuset i Stockholm.


Utspelet. Den 19 januari 2017 gjorde Anna Kinberg Batra ett utspel om SD som kom att leda till det opinionstapp som gjorde att hon slutligen avgick som partiledare. ”I enskilda frågor där det finns förutsättningar att komma överens, där tycker jag inte att vi ska utesluta möjligheten att bilda majoriteter med SD: det betyder att man måste prata med varandra i riksdagens utskott”, sade hon bland annat då. 


Kristdemokraterna. Den 21 mars 2019 presenterade KD-ledaren Ebba Busch Thor presenterar en ny linje för hur partiets samarbeten med andra partier ska se ut framöver. Hon skrev då på Facebook: ”Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så.”


Opinionen. Den 21 oktober kunde Expressen publicera en Sifo-mätning som visade att sex av tio väljare vill se ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där åsikterna stämmer överens. För tre år sedan var siffran 38 procent av väljarna. ”Vi ser stegvis mer acceptans för att samarbeta med SD. För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan”, sade Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

Jimmie Åkesson om mötet med Kristersson

Jimmie Åkesson om historiska mötet med Kristersson – Moderaterna och Sverigedemokraterna i diskussioner om flera politiska frågor

Viktor Barth-Kron: ”SD:s tillväxt är ett problem för M”

Expressens Viktor Barth-Kron analyserar dagens möte mellan Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.