Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M:s mothugg: Ta julledigt, Löfven

Tomas Tobé. Foto: Theo Elias Lundgren

Stefan Löfven anklagar alliansen för att ge fel bild av hur förhandlingarna gick till.

Men Tomas Tobé, vice gruppledare för M, avfärdar statsministerns kritik.

– Det är nog bra om Stefan Löfven tar lite julledigt nu, säger han.

Det var sex nöjda partiledare som gemensamt presenterade decemberöverenskommelsen i riksdagen på lördag förmiddag.

Men bara några timmar senare gick statsminister Stefan Löfven, i en intervju med Dagens Nyheter, till angrepp mot sina kolleger i alliansen.

Han anklagade dem för att enbart vara intresserade av det politiska spelet och menade att de pressat honom till att utlysa nyval genom att vägra diskutera alternativa lösningar.

– Den kvällen sa de borgerliga att jag hade tre olika alternativ. Ett är att ta deras budget, för den var så bra. Alternativ två var att avgå. Tre att utlysa extraval. Diskussionen om att lägga ned röster var aldrig uppe, säger Stefan Löfven till DN.

"Mycket känslor"

Tomas Tobé, som representerade Moderaterna i förhandlingarna som resulterade i decemberöverenskommelsen, tar dock lätt på kritiken och avfärdar statsministerns uttalanden som en känslomässig reaktion på de senaste dagarnas hårda press.

– Jag tror att man kan ha olika utgångspunkter och att det är väldigt mycket känslor i samband med en sådan här uppgörelse, och jag tror det är bra om Stefan Löfven tar lite julledigt nu, säger Tomas Tobé.

Spelade ni ett politiskt spel?

– Vi tycker att det var viktigt att ta ansvar för att man ska kunna regera Sverige i minoritet. Däremot har vi aldrig varit intresserade av att bli ett stödparti till regeringen Löfven - och det är möjligt att han tycker det är ett spel.

Tycker du Stefan Löfvens uttalanden var lämpliga i det här läget?

– Jag kan väl notera att det finns flera nu som återger vad de tycker är sin syn på den här uppgörelsen, men med lite perspektiv till detta så kommer vi förstå att uppgörelsen var viktigt för Sverige och att det kommer skapa bra möjligheter för att kunna regera Sverige i minoritet.

Expressen har sökt övriga allianspartier för en kommentar.