Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M:s krav på Shekarabi – om Najah al-Shammari

Najah al-Shammari utreds misstänkt för grovt bidragsbrott
Moderaternas gruppledare Tobias Billström.
Foto: Expressen
Najah al-Shammari är försvarsminister – och svensk medborgare.
Foto: HADI MIZBAN / AP TTNYHETSBYRÅN

Moderaterna begär att företrädare för regeringen svarar på frågor kring Iraks försvarsminister som visat sig ha svenskt medborgarskap.

Bland annat handlar det om Sveriges förmåga att samarbeta militärt med Irak och om hur mannens ansökan om att bli svensk medborgare handlagts.

Regeringen behöver svara på flera frågor om Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, enligt Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Det handlar om hans medborgarskap, men också om obekräftade uppgifter om att han kunnat få ut svenskt bostadsbidrag på flera tusen kronor i månaden.

– Det är dels frågan om bidragsfusket, dels frågan om medborgarskapet för en individ som är i en hög ställning i den irakiska regeringen och sen slutligen frågan om den svenska militärmissionen och det svenska samarbetet med Iraks styrkor där försvarsministern i Irak är högst ansvarig, säger Billström.

Behövs information

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kommer att kallas till socialförsäkringsutskottet i nästa vecka. Moderaterna vill då att han svarar på frågor om varför Försäkringskassan inte upptäckt och stoppat det missbruk av socialförsäkringssystem som försvarsministern enligt uppgifter ska ha ägnat sig åt.

– Shekarabi måste också svara på frågor om hur försvarsministerns ansökan om att bli svensk medborgare har handlagts och vilka åtgärder som nu kan bli aktuella, säger Billström.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdag ska det svenska deltagandet i den militära utbildningsinsatsen i Irak behandlas och justeras av försvars- och utrikesutskottet. Till det mötet vill Moderaterna att företrädare från försvars- och utrikesdepartementet kallas.

– Vi står i begrepp att förlänga insatsen, det kräver ett riksdagsbeslut och vi behöver information. Har regeringen haft information om försvarsministerns svenska kopplingar när de aktualiserades av irakisk media redan i våras? Vilken bedömning gör regeringen av vårt militära samarbete med en stat där försvarsminister är föremål för en diskussion om bidragsfusk? Påverkas Sveriges förtroende för förmågan att samarbeta?, säger Billström.

Försvarsminister hotar stämma

Najah al-Shammari tillträdde som försvarsminister i juni i år men ska tidigare ha bott i Sverige. I Irak är det tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, men det gäller inte för ministrar i regeringen. Uppgiften om hans svenska medborgarskap har bekräftats av försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson.

Efter det att uppgifterna började spridas i Sverige har al-Shammari anlitat en svensk advokat för att undersöka om det går att stämma svenska och arabiskspråkiga tidningar och webbplatser för publiceringar kring honom. Enligt ett Facebook-inlägg från det irakiska försvarsdepartementet är anklagelserna smutskastning och falska nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.