Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s krav på Löfven – tillsätt utredning om migrationen innan sommaren

Ulf Kristersson (M). Foto: NAINA HELèN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna kommer att kräva avslag på regeringens förslag om anhöriginvandring – och menar nu att den parlamentariska utredningen om migrationspolitiken tillsätts redan innan sommaren. 

Det stod klart på fredagen. 

– Det brinner i knutarna, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Expressen. 

Moderaterna kommer att begära avslag på regeringens förslag om ökade möjligheter till anhöriginvandring, meddelar de på fredagen. 

Regeringens förslag är en del av förlängningen av den tillfälliga lagen och togs i vintras fram efter förhandlingar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. 

Dessutom kräver Moderaterna nu att den parlamentariska utredning om just migrationspolitik, som både Stefan Löfven och Ulf Kristersson tidigare pratat om, måste tillsätts redan innan sommaren. 

– Den här regeringen gör en enda konkret förändring vad gäller flyktingpolitiken och det är att de ökar andelen anhöriginvandring. Den kommer vi säga nej vill. Vi kommer yrka avslag på deras proposition i dag och vi kommer dessutom kräva att regeringen nu tillsätter den migrationsutredning som Löfven har lovat nu sedan flera månader, som ska titta på hela den svenska migrationspolitiken, säger Ulf Kristersson. 

Ulf Kristersson: ”Det är jättebråttom”

Vad kommer det ge för effekt att ni säger nej? C och L har ju kommit överens med regeringen om detta? 

– Ja, de har gjort upp om att öka anhöriginvandringen. Det kommer vi säga nej till. Där tycker vi olika helt enkelt. Men så har de har också gjort upp om att vi behöver en stor migrationsutredning. Det tycker vi är en bra idé, men då måste den tillsättas nu om vi ska ha chans att skapa en ny migrationspolitik före 2021, när den tillfälliga lagen löper ut. 

– Det måste ske och det är jättebråttom. 

Varför är det så viktigt innan sommaren? 

– Därför om man skjuter på det här, och sedan få en helt ny lagstiftning på plats före 2021. Då brinner det i knutarna skulle jag säga.