Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin NilssonModeraternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin Nilsson
Margot Wallström. Foto: Sven LindwallMargot Wallström. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall

M:s krav: Förklara dina affärer, Wallström

Publicerad

Moderaterna kräver att Margot Wallströms förklarar sina bostadsaffärer med fackförbundet Kommunal.

– Hennes bortförklaring duger inte. Vi har en utrikesminister som har satt sig i beroendeställning till ett enskilt fackförbund, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Margot Wallström valde i förmiddags att själv berätta om lägenheten hon hyr av fackförbundet Kommunal – och hon anklagade Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ha ljugit.

Men ansvaret faller tungt tillbaka på utrikesministern, anser Moderaterna.

– Jag reagerar väldigt starkt på uppgifterna att Margot Wallström som utrikesminister satt sig i en beroendeställning till Kommunal. Det är huvudfrågan nu. Hennes bortförklaring duger inte. Hon måste förklara sitt eget agerande, säger M-partisekreteraren Tomas Tobé.

Du ifrågasätter att hon överhuvudtaget tagit emot en lägenhet av fackförbundet?

– Margot Wallström är en del av regeringen, och då bör man inte sätta sig i en sån här beroendeställning till ett enskilt fackförbund. Jag tror alla som försökt få en bostad i Stockholm vet hur det fungerar.

Tobé: "Det måste hon förklara"

Hon borde ha förstått att Kommunal inte lämnar några lägenheter till den kommunala bostadskön?

– Jag tycker det är uppenbart. Det måste hon förklara.

Det finns de som menar att mångmiljonären Margot Wallström borde ha köpt en bostadsrätt i stället. Vad säger du?

– Jag har inga uppgifter om Margot Wallströms privata ekonomi, men om man tackar ja till uppdraget som utrikesminister, då måste man ta ansvar för sitt agerande. Och hon har valt att sätta sig i en beroendeställning till Kommunal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag