Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M:s krav: Förklara dina affärer, Wallström

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall

Moderaterna kräver att Margot Wallströms förklarar sina bostadsaffärer med fackförbundet Kommunal. 

– Hennes bortförklaring duger inte. Vi har en utrikesminister som har satt sig i beroendeställning till ett enskilt fackförbund, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Margot Wallström valde i förmiddags att själv berätta om lägenheten hon hyr av fackförbundet Kommunal – och hon anklagade Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ha ljugit.

Men ansvaret faller tungt tillbaka på utrikesministern, anser Moderaterna.

– Jag reagerar väldigt starkt på uppgifterna att Margot Wallström som utrikesminister satt sig i en beroendeställning till Kommunal. Det är huvudfrågan nu. Hennes bortförklaring duger inte. Hon måste förklara sitt eget agerande, säger M-partisekreteraren Tomas Tobé.

Du ifrågasätter att hon överhuvudtaget tagit emot en lägenhet av fackförbundet?

– Margot Wallström är en del av regeringen, och då bör man inte sätta sig i en sån här beroendeställning till ett enskilt fackförbund. Jag tror alla som försökt få en bostad i Stockholm vet hur det fungerar.

Tobé: "Det måste hon förklara"

Hon borde ha förstått att Kommunal inte lämnar några lägenheter till den kommunala bostadskön?

– Jag tycker det är uppenbart. Det måste hon förklara.

Det finns de som menar att mångmiljonären Margot Wallström borde ha köpt en bostadsrätt i stället. Vad säger du?

– Jag har inga uppgifter om Margot Wallströms privata ekonomi, men om man tackar ja till uppdraget som utrikesminister, då måste man ta ansvar för sitt agerande. Och hon har valt att sätta sig i en beroendeställning till Kommunal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.