Jimmie Åkesson (SD), Anna Kinberg Batra (M) och Håkan Juholt (S). Foto: Scanpix
Jimmie Åkesson (SD), Anna Kinberg Batra (M) och Håkan Juholt (S). Foto: Scanpix

M:s kontring på Juholts utspel om SD

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt (S) har kallat Sverigedemokraterna för "en del av regeringsunderlaget" och sagt att de röstar med alliansen i nio av tio frågor.
Nu kontrar Moderaterna genom att visa siffror som säger att SD:s röster bara spelat roll en av tio gånger.
Gruppledaren Anna Kinberg Batra (M) tycker att Juholt vilseleder väljarna.
- Sådana påståenden kan få folk att tro att de spelar en avgörande roll i så många fall, säger hon.
Moderaternas egna siffror visar att Sverigedemokraterna väldigt sällan har något att säga till om i riksdagen.
Med hjälp av riksdagens kammarkansli och riksdagens utredningstjänst har de gått igenom de runt 2 100 beslut som riksdagen fattat sedan valet - och slutsatsen är SD:s röster har spelat roll i 11 procent av omröstningarna.
Det menar Moderaterna är långt ifrån de "nio av tio" gånger som Håkan Juholt pratar om.
- Sådana påståenden kan få människor att tro att de spelar en avgörande roll i så många fall. Det är bara i 11 procent av besluten där Sverigedemokraterna har något egentligt inflytande, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra till Expressen. se.

"Spelar sällan roll"

För att SD:s röster ska spela någon roll krävs det, enligt Svenska Dagbladet, två saker:
• De rödgröna måste vara överens.
• Det måste finnas ett motförslag.
- Det vi försöker visa är hur ovanligt det är att de har avgörande effekt. När det far omkring uttryck som "stödparti" och "vågmästare" i debatten kan man få intryck av att de är det. Men det vi har gjort är att vi har gått igenom de 2 100 beslut som fattades förra året och det vi kan konstatera är att det är väldigt sällan som det spelar roll hur Sverigedemokraterna röstar, säger Kinberg Batra.

"Säger inte så mycket"

Men S-ledaren Håkan Juholt står fast vid sin kritik mot regeringen - och underkänner hela undersökningen.
 - Sveriges riksdag fattar väldigt många beslut i stor enighet. Så ska det vara och så har det också alltid varit. Att Moderaterna satt siffror på detta säger därför inte så mycket, säger han i en kommentar till Expressen.se.
Juholt menar att det viktiga är att få majoritet för de kontroversiella förslagen - och att SD - då deras röster har betydelse - stöder regeringen åtta av tio gånger.
- Moderaternas egna siffror bekräftar på så sätt att Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget, säger han.
Anna Kinberg Batra svarar med att det är långt ifrån bara i okontroversiella frågor där SD saknar inflytande i riksdagen.
- Socialdemokraterna är också en del av regeringsunderlaget i så fall. De röstar med oss i åtta av tio beslut, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag